В Україні запрацювала система трансплантації органів та тканин
Фото: depositphotos.com

З 1 січня 2021 року в Україні запрацювала Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин. 

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова під час брифінгу 4 січня, без Єдиної державної інформаційної системи з питань трансплантації органів та тканин системний розвиток трансплантації в Україні був би неможливий.

Оскільки ця система поєднує донора і реципієнта. 

Міністр також наголосив, що цього року МОЗ поставила собі за мету збільшити мінімум у два рази кількість трансплантацій.

Окрім цього, саме в 2021 році в Україні вперше планується трансплантація легень. 

Також у планах зробити трансплантацію рук і ніг. Степанов зазначив, що це є особливо актуально для українських військовослужбовців, які втратили кінцівки у зв'язку з російською агресією на сході країни.

"Для того, щоб робити такі речі, рятувати життя, нам треба і далі розвивати системно це питання. Ми чітко знаємо, що, окрім трансплантації, нам треба запровадити пакет медичних послуг з посттрансплантаційного супроводу, тому що люди, яким робиться трансплантація, потребують потім супроводження медичного нагляду", – наголосив очільник МОЗ.

Крім цього, МОЗ планує розробити механізм залучення до транспортування анатомічних матеріалів та реципієнтів всі види транспорту, зокрема цивільну авіацію, авіаційний транспорт ДСНС, Нацполіції та Держприкордонслужби.