Вам потрібно впроваджувати святкові традиції – це сприяє розвитку корисних навичок дітей
Фото: unsplash.com

Створення традицій, починаючи з маленького віку, може бути корисним для розумового та емоційного зростання і розвитку дітей. Психологи VeryWellFamily пояснили, як впроваджувати традиції та який вплив це матиме на малечу.

Як будувати міцні традиції

Традиції допомагають дітям сприймати та розуміти свята та їхню важливість. "Звичаї мають бути радісними та допомагати передбачати зміни навколо. Так діти заздалегідь емоційно підготуються та відчують зв’язок з людьми, яких побачать впродовж свят", – пояснює фахівчиня з розвитку та виховання дітей Клер Лернер.

Одна з найбільших переваг традицій – зміцнення емоційного зв’язку між дитиною, сім’єю та святом. Відчувши цей зв’язок, діти зможуть розслабитися та насолодитися урочистостями.

Ключове у впровадженні традицій – обговорити їх з дитиною, допомогти їй зрозуміти суть та важливість подій. Наприклад, запитайте малечу, що вона думає про прикрашання ялинки або що таке Різдво.

Навіщо традиції

Традиції створюють тривалі спогади, які щороку продовжуються. Серед інших переваг:

  • Зміцнення сімейних зв’язків і з минулим сім’ї. Адже деякі звичаї передають поколіннями. За словами Мендес, практика передавання традицій створює основу для дитини та підтримує формування довіри, сімейних цінностей та ідентичності, а також відкриває можливості для розуміння минулого, осмислення сьогодення та створення майбутнього. Маленьким дітям може бути важко усвідомити розмір своєї родини, особливо якщо деякі родичі з’являються лише на свята. Наявність традицій може допомогти зміцнити ці зв’язки.

  • Запобігання стресу. Святковий сезон – стрес для дітей, які не звикли до надмірного світла, шуму чи великої кількості людей. Традиції можуть допомогти їм упоратися з цим перевантаженням. Адже вони допомагають малечі заздалегідь передбачити деякі події, наприклад, традиційну зустріч з родичами на Різдво.

  • Розвиток уяви. Такі традиції, як подарунки під подушкою від Святого Миколая, допомагають дитині сприймати щось фантастичне. Це сприяє розвитку гнучкого мислення, символізму, аналогії та розрізнення реального й уявного, стверджує Мендес.

    Проте важливо встановлювати межі між історіями та реальним життям. Інакше це може заплутати крихітних дітей, які не розуміють різниці між фантазією та реальністю. Це може викликати ще більше стресу, стверджує Клер Лернер. Тож діліться з дітьми історіями, визнаючи їх фантастичну основу. Після заохочуйте ділитися своїми думками та почуттями щодо почутого.

  • Сприяння критичному мисленню. Одна з найважливіших навичок, яка допомагає дітям розуміти світ, – здатність критично мислити або аналізувати ситуацію, а згодом приймати рішення щодо неї. Святкові традиції також можуть сприяти розвитку цієї навички.

    "Критичне мислення зміцнюється, коли розум бере до уваги елементи фантазії та реальності. А потім осмислює інформацію у спосіб, який є соціально прийнятним у контексті досвіду дитини", – стверджує Мендес. Батьки допомагають опрацювати інформацію та історії, які виникають під час свят, що створює сприятливий фон для розвитку критичного мислення. 

Читайте також: "У моїй країні війна, а тут свято". Як українці вперше святкуватимуть Різдво за кордоном