Волонтери заснували Громадський контроль бомбосховищ та самі почали перевірки
Тетяна Павлушенко/LIGA.net

За ініціативи волонтерів в Україні з'явився Громадський контроль за реальним станом доступу до укриттів та бомбосховищ для мешканців.

"Наш сусід північний ще довго нікуди не подінеться, тому укриття мають бути в належному стані і працювати завжди, треба примусити місцеві органи влади їх перевіряти", – пояснила LIGA.Life причину створення одна із координаторок Громадського контролю, волонтерка, виконавча директорка Українського інституту безпекових досліджень Юлія Гончарова

За її словами, питанням стану укриттів волонтери у всій країні переймаються давно. З кінця минулого року зверталися щодо цього до депутатів на місцях, просили розібратися. Відповідальні особи переважно не були готові давати відповіді. 

"Сподіваємося, тепер питання зрушиться з місця", – каже вона. Координатори ініціативи створили в фейсбуці групу "Громадський контроль укриттів та бомбосховищ". Туди Гончарова додає відповідальних людей з усієї країні, готових інспектувати укриття. Станом на 17 лютого там уже понад 400 учасників.

Читайте також: Де ховатися у Києві, якщо Росія атакуватиме. Огляд укриттів

Наразі уже виявили, що на західній Україні набагато кращий стан укриттів. Їх загалом більше, відкриті укриття в нормальному стані та готові приймати людей, розповідає Юлія Гончарова: "А от на півдні та південному сході поки не бачу ніякої готовності".

Загалом, на думку волонтерки, готовність укриттів у країні складає 20-25% від того, що має бути.

Перевірку волонтери проводять так: берете знайомих, йдете перевіряти за мапою, фотографуєте або відео знімаєте, знаходите відповідальну особу, в якої питаєте, де ключі, як людям потрапити в укриття під час тривоги. Зібрану інформацію пишете в групу.

Знайшовши укриття в поганому стані, радить теж фотографувати та писати в спільноту.

"Далі будемо штовхати питання, як можемо. Телефонувати місцевій владі, наприклад", – підкреслює Гончарова. Волонтерка розповідає, що вже спілкувалася з головою Ради ветеранів – вони допомагатимуть з перевірками.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин