Високий кров'яний тиск у будь-якому віці може збільшити ризик розвитку деменції
Фото: depositphotos.com

У журналі American Heart Association journal Hypertension опублікували дослідження, яке доводить, що високий кров'яний тиск у будь-якому віці може прискорити розвиток деменції.

Вчені проаналізували інформацію про артеріальний тиск та когнітивні функції понад 7000 дорослих бразильців.

Середній вік учасників – 59 років. За ними спостерігали протягом 4 років. В рамках дослідження вони проходили тести на пам’ять, виконавчу функцію та швидкість мовлення.

Дослідники виявили, що гіпертонія, яку людина не лікує, спричиняє стрімке зниження когнітивних можливостей серед дорослих середнього та старшого віку.

Вони також виявили, що когнітивний спад не залежить від того, скільки часу людина страждає на гіпертонію. Вони припускають, що навіть невелика тривалість високого кров'яного тиску може негативно вплинути на пам'ять та мовлення людини.

"Ми спочатку передбачали, що негативні наслідки гіпертонії на когнітивні функції будуть більш критичними, коли гіпертонія почнеться в молодшому віці. Однак наші результати показують подібне зниження когнітивної працездатності, незалежно від того, почалася гіпертонія в середньому віці або в старшому віці", – заявила авторка дослідження Сандхі Марія Баррето. 

Вчені стверджують, що ефективне лікування високого кров’яного тиску в будь-якому віці може зменшити або запобігти прискоренню розвитку когнітивних захворювань, наприклад, деменції.

Так дослідження показало, що дорослі з неконтрольованою гіпертонією часто відчувають швидший спад пам'яті та когнітивних функцій, ніж дорослі з гіпертонією, яка добре контролювалася.

  • Як зберегти серце здоровим? 5 факторів ризику розвитку хвороб серцево-судинної системи
  • Вино, сир та баранина покращують когнітивні здібності, а сіль шкодить – дослідження
  • Хімічні сполуки в зеленому чаї та темному шоколаді блокують фермент COVID-19 – дослідження