Сніданок до 8:30 знижує ризики розвитку діабету – дослідження
Фото: depositphotos.com

Діабет другого типу є одним із розповсюджених захворювань у світі. У нас час понад 400 млн дорослих та дітей мають діабет. Головною причиною прояву захворювання є малорухливий спосіб життя та незбалансоване харчування.

З попередніх досліджень вчені дізнались, що інтервальне голодування – обмеження прийому їжі у певному часовому проміжку протягом доби – покращує метаболічні показники.

Однак дослідники Північно-Західного університету вирішили з'ясувати, як режим дня та година вживання сніданку впливає на обмін речовин та здоров'я.

Про це повідомляє ресурс Endocrine Society.

Вчені проаналізували дані 10 575 дорослих людей і розділили їх на три групи в залежності від режиму приймання їжі:

  • в період менше ніж 10 годин на добу;
  • 10-13 годин на добу;
  • понад 13 годин на добу.

Потім учасників розподілили на шість підгруп в залежності від часу сніданку: до або після 8:30 ранку.

Головний критерій користі раннього сніданку оцінювали відповідно до показників рівня цукру в крові натщесерце і оцінки інсулінорезистентності.

Відомо, що резистентність до інсуліну і високий рівень цукру в крові впливають на метаболізм людини і перетравлення їжі. Порушення цих процесів поступово призводить до таких захворювань як діабет.

Виявилося, що інсулінорезистентність була вище у людей, які дотримувались коротшої перерви між вечерею і новим сніданком, але нижче у всіх групах, де люди снідали до 8:30 ранку. У них також був нижчий рівень цукру в крові.

"Це означає, що час прийому їжі важливіший показник для запуску метаболічних змін, ніж тривалість голодування", – заявила авторка роботи Маррей Алі.

Читайте також:

  • Сніданок на здоров'я. Чому зранку варто їсти салати замість каші, пластівців та яєць
  • Без здуття та розладів травлення. Що не варто їсти на сніданок
  • Наука про схуднення: про ожиріння, дієти, жири, вік, раціон та спорт