Сніданок на здоров'я. Чому зранку варто їсти салати замість каші, пластівців та яєць
Фото: unsplash.com

Салат на сніданок – чудовий спосіб розпочати свій день з їжі багатої поживними речовинами. Вони також можуть підвищити ваш настрій і продуктивність, поліпшити травлення і навіть допомогти схуднути.

Розглянемо усі переваги детальніше.

  • Підвищує настрій і продуктивність

Сніданки з високим вмістом вуглеводів і низьким вмістом жиру (салат) ефективніше покращують настрій та зменшують втому, ніж низьковуглеводні сніданки з високим вмістом жиру (яйця чи бекон).

Сніданок, що містить складні вуглеводи, також може допомогти підняти маркери розумової працездатності, такі як пам’ять, увага та обробка інформації.

Окрім того, дослідження показують, що листова зелень може бути особливо ефективною для підтримки роботи мозку в міру старіння.

  • Покращує травлення

Салати багаті водою та клітковиною, які позитивно впливають на процес травлення. 

Нерозчинна клітковина ​​допомагає просувати їжу кишківником, зменшуючи ймовірність запорів. Їжа багата рідиною також може допомогти в боротьбі із запорами.

Розчинна клітковина живить корисні кишкові бактерії, які виробляють коротколанцюгові жирні кислоти: ацетат, бутират та пропіонат.

Вони живлять кишкові клітини, зменшують запалення і можуть боротися з певними розладами кишківника (синдром подразненого кишківника, хвороба Крона та виразковий коліт).

Джерела клітковини:

  • Розчинна клітковина: квасоля, авокадо, груша, яблуко, інжир, банани, батат, фундук, насіння льону та насіння соняшнику.
  • Нерозчинна клітковина: цільні зерна, картопля, квасоля, сочевиця, горох, більшість фруктів, овочів, горіхів та насіння.
  • Допомагає схуднути

Салати не тільки багаті клітковиною та водою, але й вимагають ретельного пережовування. Кожен із цих факторів може зменшити почуття голоду та підвищити відчуття ситості. А фрукти та овочі – основні інгредієнти більшості салатів, мають низьку щільність калорій.

Окрім того, додавання джерела білка до салату може ще більше зменшити почуття голоду та посилити почуття ситості.

Салати можуть бути особливо корисними для схуднення, коли вони замінюють висококалорійні продукти на сніданок, такі як круасани або пластівці з високим вмістом цукру.

  • Покращує загальне здоров'я

Споживання салатів на сніданок – це простий спосіб збільшити споживання фруктів та овочів, які містять численні поживні речовини та рослинні сполуки, які приносять користь вашому здоров’ю та захищають від хвороб.

Наприклад, листяна зелень (шпинат, рукола, листя салату) і хрестоцвіті овочі (цвітна капуста, броколі) можуть захистити від психічного занепаду, діабету 2 типу та серцевих захворювань.

Напротивагу часте вживання сніданків з високим вмістом жиру або цукру може підвищити ризик серцево-судинних захворювань або призвести до утворення більшої кількості жиру на животі, що є фактором ризику багатьох хронічних захворювань.

Тобто заміна типового сніданку салатом може допомогти зберегти серце здоровим і запобігти іншим хронічним захворюванням.

Читайте також:

  • Рецепти вечері. Готуємо ситні салати: з куркою, креветками та беконом
  • Як зробити салат смачнішим. Рецепти здорових заправок та соусів
  • Без здуття та розладів травлення. Що не варто їсти на сніданок