Наука про схуднення: про ожиріння, дієти, жири, вік, раціон та спорт
Фото: depositphotos.com

Для успішного контролю ваги, необхідно дотримуватись порад, які базуються на наукових доказах. 

Про це йдеться у статті ресурсу Psychology today. Експерти зібрали п'ять доказових істин, які варто мати на увазі перед початком процесу схуднення.

1. Є багато вагомих причин для схуднення. Головна – надмірна вага або ожиріння.

Ожиріння пов'язане з більш ніж 50 іншими проблемами здоров'я, включаючи підвищений ризик або погіршення діабету, атеросклероз, хвороби серця, остеоартроз, психічні захворювання, такі як тривога та депресія, рання смерть та погіршення загального стану здоров'я та добробуту. Також ожиріння прискорює процес старіння.

2. Щоб досягти успіху, дієта для схуднення повинна бути стійкою.

Іншими словами, найкраща дієта – це та, якої ви можете дотримуватися під час і після схуднення. В рамках дослідження вчені вивчали втрату ваги та стійкість дієт 250 дорослих із зайвою вагою, які дотримувались інтервального голодування, середземноморської дієти або Палео дієти.

Дослідники виявили, що, хоча більш ніж половина учасників обрали голодування і втратили найбільше ваги через 12 місяців, ті, хто вибрав середземноморську дієту, краще дотримуватися своєї дієти через рік, ніж ті, хто обрав Палео чи інтервальне голодування. 

3. Дієти зі скороченням жирів в раціоні не працюють.

Протягом десятиліть скорочення жирів у раціоні заохочувалось багатьма програмами схуднення, але досі не має доказів довгострокового успіху такого підходу.

Експерти у галузі охорони здоров’я почали дивитись за межі розрахунку калорій у бік пропаганди споживання цільної їжі (овочів, фруктів) і зменшення вживання обробленої їжі.

Існує безліч способів схуднути та утримати вагу, але здорового раціону недостатньо. Фізична активність, гарний сон та загальне самопочуття підтримають вас у цьому процесі.

4. Вік не є непрохідною перешкодою для схуднення.

Одне недавнє дослідження розділило пацієнтів з ожирінням на дві вікові групи: особи віком до 60 років та від 60 років. Усі учасники відвідали лікарняну програму ожиріння та отримали дієтичну та психологічну підтримку.

Дослідники виявили, що середня втрата ваги становить приблизно 7% від початкової маси тіла в обох групах, причому старша група в середньому втрачає помітно більше ваги.

Інші дослідження мали подібні результати і показали, що старші учасники структурованих програм схуднення часто є більш поступливими і, отже, більш успішними у схудненні.

5. Поєднання здорового раціону та фізичної активності працює ефективніше, ніж кожен з цих заходів окремо

Щоб втратити вагу тіла та жир, у вас може виникнути спокуса або змінити свої харчові звички, або збільшити кількість фізичних вправ, які ви регулярно отримуєте. Але дослідження показують, що ці методи є більш успішними, коли ви їх поєднуєте.

Однорічне дослідження показало, що жінки, які виконували фізичні вправи, в кінці року схудли в середньому лише на 2 кг. Жінки, які дотримувались дієти, втратили в середньому 7 кг. Жінки, які змінили дієту та регулярно займалися спортом, втратили 9 кг до кінця дослідження.

Читайте також:

  • Корисні звички для схуднення. Як змінити свій режим дня
  • Міфи про спорт заради схуднення. Що насправді впливає на процес втрати ваги
  • Чому стан голоду – це неефективний спосіб схуднення. Скільки їсти, щоб його уникнути
Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими до літа допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.