Як приготувати сир Лабне вдома: простий рецепт від технолога
Фото: depositphotos.com

Що таке сир Лабне

Лабне – традиційна страва країн Аравійського півострова та півночі Африки. Лабне є густим кисломолочним продуктом, схожим на м’який вершковий сир.

В Іраку, Йорданії, Палестині, Лівані, Ізраїлі, Єгипті та Сирії Лабне готують шляхом видалення сироватки з йогурту доти, доки він не придбає консистенцію, подібну до м’якого сиру. Можна приготувати в домашніх умовах або купити готовий у магазині.

Як їдять сир Лабне

Лабне вживають не тільки у свіжому вигляді, але й сушать, формують у кульки, іноді покриваючи травами чи спеціями. Такий варіант Лабне заливають оливковою олією. Цей сир може зберігатися понад рік, набуваючи згодом кислішого смаку.

Смак Лабне значною мірою залежить від виду молока, що використовується. Наприклад, Лабне з коров’ячого молока має досить м’який смак, а з козячого або овечого виходить більш терпким.

У Саудівській Аравії та країнах Перської затоки часто Лабне роблять із верблюжого молока.

На Близькому Сході один із найпопулярніших перекусів – це Лабне з м’ятою, чебрецем та оливками на лаваші. Також із Лабне можна зробити десерт, додавши мед, фісташки, шматочки фруктів або свіжі ягоди.

Як приготувати крем-сир Лабне

Для приготування Лабне молочний технолог Максим Залізняк рекомендує брати сметану з калорійністю 12% та кефір 1,5%. Продукти потрібно змішати в ємності за пропорцією 1:1, щоб вийшло 100-130 грам молочної суміші. Покласти ємність в морозильну камеру на 3 години, щоб швидше виділялась сироватка.

Далі в дрібне сито покласти марлю в декілька шарів та перелити туди заморожену суміш. Краї марлі з’єднати так, щоб вийшов мішечок із молочною сумішшю усередині. Поставити у холодильник на 12 годин. Періодично можна віджимати марлю, щоб швидше стікала сироватка. Готовий крем-сир буде мати ніжну, вершкову консистенцію.

Крім того, готувати Лабне можна також з йогурту, додавши трохи солі. Спосіб приготування такий же, як зі сметани та кефіру. 

Як правильно зберігати сир Лабне

Зберігати Лабне можна в холодильнику в герметичному контейнері до тижня. Для більш тривалого зберігання потрібно повністю залити Лабне оливковою олією, в такому вигляді можна зберігати протягом року.

Також можна заморозити Лабне в герметичному контейнері без попадання повітря терміном до шести місяців. Розморожувати крем-сир можна лише повільно, в холодильнику або мисці з прохолодною водою, інакше порушиться текстура і консистенція.

Матеріал створено LIGA.net за інформацією Smachnoho