Зміст:
  1. Як дістатися Грузії: варіанти маршрутів
  2. 1. Доторкнутися до історії 
  3. 2. Насолодитися Кавказом
  4. 3. Купатися в морі
  5. 4. Пити вино в Алазанській долині
  6. 5. Пити не лише вино, але й мінеральну воду 

Для більшості чоловіків України наразі ця опція закрита, але можуть поїхати жінки з дітьми або компанія подруг. LIGA.Life зібрала 5 локацій для різноманітного відпочинку у цій країні, окрім столиці. 

Утім, Тбілісі – стартова точка для будь-якої з подорожей. Це найбільш оптимально за співвідношенням тривалість маршруту-вартість. Адже, щоб доїхати до більшості пропонованих нами локацій, навіть живучи в Батумі, треба проїжджати через Тбілісі. 

Як дістатися Грузії: варіанти маршрутів

1) Автобусом з України до Туреччини, а звідти вже є варіанти.

Перевізник Gunsel Lines пропонує автобусні рейси до Стамбула з багатьох українських міст. Квиток "Київ-Стамбул" на 18 липня, наприклад, коштує близько 140. Час у дорозі – близько 34 год. Є також рейси зі Львова (€150), Житомира (140), Франківська (€150) й інших міст. 

Далі до Грузії: 

  • за даними туристичної пошукової системи kiwi, є прямі перельоти "Стамбул-Тбілісі", у дорозі – 2 год. Квиток на 18 липня коштує від €180. 

  • з Анталії в Тбілісі від €100, за даними rome2rio.com. У дорозі – 2 год.

  • зі Стамбула в Батумі від 90 €. У дорозі – 1,45 год.

  • автобусом зі Стамбула до турецького міста Хопа (у дорозі близько 20 год, квиток коштує €20-28). Звідти залишається 30 км до Батумі, можна доїхати громадським автобусом. 

Важливо: з Батумі до Тбілісі найдешевше їхати потягом, це коштує €5-20 (час у дорозі – 5,5 год) або автобусом €11-20 (близько 7 год). Летіти 1 год, квиток коштує €40-50.

2) Щотижневим автобусним рейсом "Київ-Батумі" української транспортної компанії "Нова Україна". Маршрут пролягає територією України, Румунії, Болгарії, Туреччини. Час у дорозі – 2 дні. Квиток коштує €226.

3) Можна також летіти до Грузії з Польщі:

  • до Тбілісі з Варшави. За даними kiwi, є прямі перельоти "Варшава-Тбілісі" польськими авіалініями LOT, час у дорозі – 3,5 год. Квиток, наприклад, на 4 серпня коштуватиме €266.

Важливо: прямих рейсів із Варшави до Батумі немає, літаки – тільки через Туреччину. 

  • в Кутаїсі з Гданська авіалініями Wizzair, час у дорозі 3:50 год. Ціни на 19 липня від €250

  • в Кутаїсі з Варшави авіалініями Wizzair, час у дорозі 3:20 год. Ціни на 19 липня від 277.

  • в Кутаїсі з Кракова авіалініями Wizzair, час у дорозі 3:20 год. Ціни на 19 липня від 155

  • в Кутаїсі з Катовіце авіалініями Wizzair, час у дорозі 3:20. Ціни на 19 липня від 300.

Найдешевший варіант дістатися з Кутаїсі до Тбілісі – потягом чи мікроавтобусом за €3-5 , їхати близько 5 год. З Кутаїсі до Батумі – три години на автобусі за €3.

Столиця Грузії Тбілісі настільки велика (населення понад 1 млн людей), насичена цікавими місцями, стародавніми монастирями й пейзажами, що тільки тут туристу є де "загубитися"на тиждень. Радимо включити в обов’язкову програму: 

  • Канатну дорогу – її протяжність 600 м, тому шлях до вершини займе 2 хв. На вершині є майданчик для милування панорамою Тбілісі. Тут розташована  визначна пам'ятка і символ міста – двадцятиметровий монумент матері Грузії. А також фортеця Нарікала.

  • Міст Миру – створений у 2010 році за ініціативою тодішнього президента Міхеіла Саакашвілі. Варто прогулятися мостом після заходу сонця, у нічний час він мерехтить тисячами ліхтариків.

Відпочинок у Грузії: море, гори, не лише Тбілісі й Батумі. Як доїхати, ціни, маршрути
Міст миру – Фото / depositphotos.com
  • "Сухий міст" – культовий блошиний ринок, де знайдете нетипові сувеніри.​​

  • Гора Мтацминда – розтатшована поряд з головною вулицею, проспектом Шота Руставелі. Висота – 800 м над рівнем моря. Тут є оглядове колесо, парк, церква, старе кладовище.

  • Меморіал Історія Грузії – на невеликому піднесенні стоять 16 великих колон, на яких зображено визначних для Грузії історичних персонажів і події.

  • Сірчані лазні – яскрава візитівка міста. Неподалік від них є монастир, біля якого локалізується музей. Наявність сірчаних джерел, за легендою, стали причиною заснування Тбілісі.

  • Сіонський собор – колишній головний храм країни, примітний стародавньою реліквією – хрестом Святої Ніно, виконаним із лози. Вважають, що саме ця жінка сприяла виникненню християнства в Грузії. Святиня знаходиться в самому храмі.

  • Храм Цмінда Самеба – друга культова споруда старої частини міста. Храм Святої Трійці його назва українською. Це найбільший і головний кафедральний храм Грузії.

  • Театр маріонеток Резо Габріадзе – на будівлі можна побачити оригінальні фігурки, щогодини маленький золотокрилий ангел дзвонить у дзвін, сповіщаючи, що час не стоїть на місці. Двічі на день – о 12.00 і 19.00 на вежі йде коротка вистава "Цикл життя".

1. Доторкнутися до історії 

Локація: місто Мцхета (25 км від Тбілісі)

Як дістатися: найдешевше – потягом, €1-3, за даними агрегатора rome2rio.com, їздить двічі на день. Квитки можна придбати на касі вокзалу або онлайн на сайті rail.ge.

Кожні пів години ходять мікроавтобуси з автовокзалу біля станції тбіліського метро "Дідубе". Час у дорозі – 40 хв, вартість – близько €1.  Можна замовити трансфер із водієм на Gotrip.ge (на сайті задаєте маршрут поїздки, вибираєте автомобіль і водія, ціну видно відразу). Середня вартість до Мцхети- від €16. 

Відпочинок у Грузії: море, гори, не лише Тбілісі й Батумі. Як доїхати, ціни, маршрути
Вид на Мцхета і ріки Куру та Aрагві – Фото / depositphotos.com

Ціни на житло (18.07-19.07, 1 дорослий): 

  • Booking.com – готелі від €20;

  • Airbnb – від €20.

Що подивитися:

Мцхета – велике "старе місто" з вузькими вуличками, бруківкою. Одне з найдавніших міст Грузії, засноване у V столітті до нашої ери. Колишня столиця країни та центр її християнства. Занесене до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

  • Храм Джварі – заснований у VI столітті на вершині гори. За переказами, тут у IV столітті свята Ніно з тодішнім царем Грузії встановили перший хрест на території країни. Поруч є оглядовий майданчик, звідки видно злиття двох річок, Арагві й Кури.

  • Монастир Самтавро – комплекс зі Самтавро-Преображенської церкви та жіночого монастиря святої Ніно. На території є християнські святині й поховання царя Міріана та його дружини (першими прийняли християнство).

  • Патріарший храм Светіцховелі – один із духовних символів Грузії. Серед історичних споруд, що збереглися, є найбільшим у країні. Усередині Светіцховелі є копія каплиці з Храму Гробу Господнього. 

Відпочинок у Грузії: море, гори, не лише Тбілісі й Батумі. Як доїхати, ціни, маршрути
Храм Джварі – Фото / depositphotos.com

Шанувальникам історії радимо відвідати Кутаїсі, друге за розміром місто в Грузії та столицю історичної області Імеретії. А також – скельне місто Уплісцихе, стародавнє печерне місто, висічене в горі.

2. Насолодитися Кавказом

Локація: селище Степанцмінда (1744 м над рівнем моря, біля підніжжя гори Казбек)

Як дістатися: залізничного сполучення немає. За даними tbilisitrip.com, єдиний дешевий спосіб дістатися з Тбілісі в Казбегі – маршрутка з автовокзалу біля станції метро "Дідубе". Час у дорозі – десь 3 год, коштує близько €4. Також можна замовити таксі. За даними rome2rio.com, це коштуватиме €30-45. 

Можна замовити трансфер із водієм на gotrip.ge. У цьому випадку переваги подорожі на приватній машині або таксі, на відміну від маршрутки, особливо цінні. Це можливість у будь-який момент зупинятися в мальовничих місцях.

Маршрут до селища Степанцмінда пролягає через Головний Кавказький хребет, по Військово-Грузинській дорозі, одній із найбільш мальовничих на Кавказі.

Відпочинок у Грузії: море, гори, не лише Тбілісі й Батумі. Як доїхати, ціни, маршрути
Вид на гори вздовж Військово-грузинської дороги – Фото / depositphotos.com

Ціни на житло (18.07-19.07, 1 дорослий): 

  • Booking.com – готелі від €60;

  • Airbnb – від €16 (окрема кімната).

Що подивитися:

  • Фортеця Ананурі - зведена у XVI столітті. розташована біля місця злиття річок красивого блакитного відтінку – Арагві та Ведзатхеві. 

Відпочинок у Грузії: море, гори, не лише Тбілісі й Батумі. Як доїхати, ціни, маршрути
Фортеця Ананурі – Фото / depositphotos.com
  • Арка Дружби – одна із визначних пам'яток Військово-Грузинської дороги. Арка стоїть на висоті 2384 м над урвищем і річкою. Тут є оглядовий майданчик, на якому видно навколишні гори.

  • Троїцька церква – побудована в XIV столітті, повністю кам'яна, розташована на висоті 2200 м біля підніжжя Казбеку, безпосередньо над селищем Степанцмінда. Біля храму збереглася середньовічна дзвіниця. Щоб піднятися до церкви, необхідно в селищі орендувати позашляховик із водієм, інший транспорт туди не їздить.

3. Купатися в морі

Локація: місто Батумі

Як дістатися: найшвидше – літаком, час у дорозі 1,5 год. За даними rome2rio.com, квиток коштує близько €40. Польоти доступні тричі на тиждень. 

Двічі на день також ходить потяг, у дорозі – близько 6 год, вартість квитка – €5-20. Автобус їздить двічі на день. За даними місцевого перевізника Metrogeorgia.ge, час у дорозі – близько 7 год, середня вартість – €14.

Відпочинок у Грузії: море, гори, не лише Тбілісі й Батумі. Як доїхати, ціни, маршрути
Батумі – Фото / depositphotos.com

Ціни на житло (18.07-19.07, 1 дорослий): 

  • Booking.com – готелі від €30;

  • Airbnb – квартира від €40.

Що подивитися:

Головна причина відвідування Батумі для багатьох – Чорне море. Але окрім пляжного відпочинку, варто звернути увагу на:

  • "Парк Чудес" – прогулянкова зона з визначними пам'ятками, колесом огляду й одним із найвідоміших символів міста – скульптурою "Алі й Ніно".

  • Канатна дорога "Арго" – одна з найдовших у Грузії, довжина перевищує 2,5 км, 250 м над рівнем моря.

  • Батумська площа – місце для прогулянок, навколо площі розташовані кафе просто неба, сувенірні лавки й готелі.

Відпочинок у Грузії: море, гори, не лише Тбілісі й Батумі. Як доїхати, ціни, маршрути
Канатна дорога Арго, Батумі – Фото / depositphotos.com

Радимо також за 20 км від Батумі відвідати батьківщину Ніно Катамадзе, містечко-курорт Кобулеті.

4. Пити вино в Алазанській долині

Локація: місто Телаві, центр Кахетії

Як дістатися: за даними rome2rio.com, з Тбілісі потяги не ходять. Єдиний варіант громадського транспорту – на мікроавтобусі з центрального автовокзалу "Ортачала". Час у дорозі – 2 год, вартість квитка – десь €4. 

Відпочинок у Грузії: море, гори, не лише Тбілісі й Батумі. Як доїхати, ціни, маршрути
Виноградник в Грузії – Фото / depositphotos.com

Ціни на житло (18.07-19.07, 1 дорослий): 

  • Booking.com – готелі від €40;

  • Airbnb – від €15 (окрема кімната).

Що подивитися: 

Кахетію вважають центром виноробства в Грузії. Розведенням винограду тут почали займатись 8 000 років тому, як стверджують археологи. Тож, перебуваючи в Телаві, рекомендуємо відвідати дегустацію вин:

На території міста є Телавський аеропорт, який місцеві жителі називають "Міміно" на честь коміка, радянського кіногероя. Аеропорт переважно обслуговує внутрішні чартерні рейси.

Відпочинок у Грузії: море, гори, не лише Тбілісі й Батумі. Як доїхати, ціни, маршрути
Вид на Сігнахі і Алазанську долину – Фото / depositphotos.com

У Телаві не пройдіть повз:

  • Палац Батоніс-ціхе – головна резиденція кахетинських царів у XVII – XVIII століттях. Замок – це дві старі церкви, руїни королівської лазні і палац короля, побудований у перському стилі.

  • Монастир Ікалто - славився своєю Академією, культурним й освітнім центром, відкритим у монастирі на початку XII століття. Вважають, що тут навчався грузинський поет Шота Руставелі.

  • Дім-музей Цинандалі – за 10 км від Телаві, родовий маєток, палац княжого роду Чавчавадзе.

Радимо також відвідати одне з найтуристичніших містечок Кахетії Сігнахі. Його ще називають "містом кохання". За кілька кілометрів від Сігнахі є монастир Бодбе, де мальовничі й доглянуті території.

5. Пити не лише вино, але й мінеральну воду 

Локація: місто Боржомі

Як дістатися: автобусом "Тбілісі-Боржомі", час у дорозі – 2,5 год. За даними rome2rio.com, квиток коштує близько $4. Потяг із Тбілісі ходить раз на день, час у дорозі – 4 год 20 хв. Орієнтовна вартість – $1-6. Також можна скористатися машиною.

Відпочинок у Грузії: море, гори, не лише Тбілісі й Батумі. Як доїхати, ціни, маршрути
Боржомі – Фото / depositphotos.com

Ціни на житло (18.07-19.07, 1 дорослий): 

  • Booking.com – готелі від €20;

  • Airbnb – від €18 (окрема кімната).

Що подивитися:

  • Центральний  парк – на території розміщені термальні сірчані басейни. Усього їх три, різної температури, форми і глибини. Через парк протікає неширока річка, є кілька оригінальних мінімостів, зокрема міст закоханих, обвішаний безліччю замків. У парку є атракціони, неподалік входу – бювет з теплою мінеральною водою.

  • Вулиця 9-го квітня – пролягає вздовж річки. Там зазвичай галасливо, працюють кафе, продають сувеніри.

  • Вузькоколійка Боржомі – Бакуріані. Залізниця протяжністю 38 км із шириною колії 900 мм. Пам'ятник залізничної техніки кінця XIX – початку XX століть. З'єднує два населені пункти Боржомі і Бакуріані, поїздка триває 3 год.