Зміст:
  1. Скільки коштує відпочити у Туреччині у 2023 році
  2. Як обрати готель
  3. Документи та гроші
  4. Дорога Україна-Туреччина-Україна

З початком літа думки та розмови про відпустку стають поширенішими. Хтось задумується про відпочинок для дітей, інші хочуть змінити середовище, виспатись та відновитись. 

Влітку 2022 року LIGA.Life розпитала психологиню у методі когнітивно-поведінкової терапії Юлію Джежелій, чому не слід відмовлятися від відпустки під час війни

Експертка відповіла: "Повна реальність така – зараз немає життя без війни, але й немає війни без життя. Ці речі поєднуються. Поясніть собі: "Так, є війна. Але є й життя. Я можу працювати, допомагати, піклуватися про інших, але не забувати про власне відновлення".

Детальніше про важливість відпустки в цей період – читайте за посиланням

Якщо ви все ж вирішили влаштувати собі відпустку, ймовірно, задумуєтесь, про місце для відпочинку. Один з доступних варіантів для українців нині – це узбережжя Середземного та Егейського морів у Туреччині. 

Серед переваг – налагоджені маршрути за відсутності прямого авіасполучення з України, нижчі ціни на відпочинок, як порівняти з Хорватією, Італією, Іспанією, та великий вибір готелів на будь-який смак та фінансові можливості. 

Цей матеріал побудований на власному досвіді відпочинку в Туреччині у 2023 році та актуальній інформації щодо цін та маршрутів від Світлани Мельник, заступниці директора турагенції "Дюна".

Скільки коштує відпочити у Туреччині у 2023 році

До повномасштабної війни всі подорожі я планувала самостійно. Вибудовування маршруту та пошук житла займали багато часу, а інколи й нервів, але це було значно дешевше, ніж звертатися до турагентств. Результат – 15 країн та купа вражень. 

Нині через відсутність прямого авіасполучення подібні поїздки значно ускладнились. І йдеться не лише про тривалість дороги, але і її вартість. Коли планувала поїздку на кінець травня, розглядала декілька варіантів. Головний критерій – тепле море. Наприклад, у травні дорога на двох людей в Іспанію (без житла та їжі) коштувала майже 30 000 грн. 

Відтак вирішила звернутися до різних турагентств, щоб порівняти ціни на подорожі. Так 7 ночей all inclusive в 5-зірковому готелі Кемеру (Туреччина) коштували 50 000 грн/2 людей в травні. Трансфер Київ-Кишинів-Київ оплачується окремо – 5800 грн за двох. 

Світлана пояснює, що ціна на пакетні тури залежить від турецьких операторів та постачальників туристичних послуг.

Саме вони формують вартість, спираючись на попит. Що дешевше, то гірше харчування, пляжі або наближеність до моря. Але бувають винятки, коли готель дає акційну ціну.

За прогнозами на літній сезон 2023 року, середня ціна на пакетні тури в Туреччину – 60 000 грн/2 людини на 7 ночей на Середземноморському узбережжі та 65 000 грн/2 людини на 7 ночей на Егейському

"Відпочинок на березі Егейського моря дорожчий. Там не така велика берегова лінія, як на Середземноморському березі. Також там багато міських готелів, що нагадує морський відпочинок у Європі: люди відпочивають та купаються в басейні біля готелю, але на море ходять на міський пляж", – пояснює Світлана. 

Відпустка у Туреччині влітку 2023 року. Скільки триває дорога, як обрати готель і актуальні ціни
Кемер. Фото: Альона Низовець

Українці зазвичай обирають готелі з власним пляжем, великою територією та активною анімацією, додає експертка. Таких готелів на Егейському узбережжі менше, ніж в районі Анталії. 

Ще одна відмінність – переважна відсутність чартерних рейсів в курортний регіон Егейського моря.

У такому разі слід підбирати регулярні рейси з Європи в Туреччину, що збільшує вартість відпочинку.

Найдешевші готелі можна знайти в районі Аланії та Мармарису. Вони зазвичай маленькі й поступаються комфортабельністю. А найдорожчі (5 зірок VIP та люксові) – в Белеці, Анталії (район Лара), Бодрумі та Фетхіє. Це готелі з великими територіями та комфортніші для відпочинку.

"Також влітку можуть з'являтися "гарячі путівки". Наприклад, туроператор викупає чартерний рейс Кишинів-Анталія. Якщо є вільні місця на борту літака, а до вильоту залишилось 2-3 дні, то туроператор може знизити ціну. Але зараз це трапляється нечасто", – додає Світлана.

Читайте також: Літній відпочинок у Польщі: море, пляж, гори, яхтинг на озері, спуск у шахту, квест містом

Як обрати готель

Важливий крок у плануванні подорожі – вибір готелю. Обов’язково досліджуйте це питання самостійно. Адже турагент пропонує декілька варіантів.

Знайдіть в Google всю доступну інформацію про готель. Особливо помічними будуть Tripadvisor та Booking. 

Важливо: зверніть увагу на відгуки відпочивальників. Копірайтер ніколи не напише погано про готель, на який працює. Натомість відвідувачі – легко. 

Декілька критеріїв, які слід особливо дослідити:

  • регіон. Його вибір залежить від мети відпочинку. Наприклад, в Сіде немає гір. Відтак це місце не підійде для активного гірського відпочинку. Натомість там піщані пляжі, що є перевагою для відпустки з дітьми. Кемер та Мармарис – поєднання гір та моря, а Фетхіє та Бодрум – моря та соснових лісів, пояснює експертка. Так у Кемері ви зможете не тільки поплавати, але й поїхати в гори на рафтинг чи сафарі на квадроциклах;
  • розташування. З власного досвіду раджу обирати готелі в межах міста. Оскільки це піший доступ до всіх активностей, які пропонує курортний регіон Туреччини: ринки, магазини, набережні, музеї, автентичні заклади, мечеті, подорож морем тощо. Там ширший вибір сувенірів, екскурсій та продуктів. Наприклад, в Кемері щопонеділка працює продуктовий ринок, де ціни на турецькі солодощі, посуд, оливки, олію, каву та чай значно нижчі, ніж в магазинах чи сувенірних маркетах;
  • тип готелю: сімейний чи 18+. В останньому вся розважальна програма буде спрямована на дорослих. До того ж на території готелю не буде дітей;
Відпустка у Туреччині влітку 2023 року. Скільки триває дорога, як обрати готель і актуальні ціни
Фото: Альона Низовець
  • близькість до моря. Для людей, які хочуть вийти з готелю в купальнику й одразу піти купатися, більше підійде перша берегова лінія. Цей факт може підвищити ціну на відпочинок. Також на це впливає тип берега. Наприклад, в регіоні Аланія є пляжі з пресованим піском. За словами Світлани, це може ускладнити захід в море;
  • шум навколо. У вашому готелі можуть не проходити дискотеки, але в сусідніх – цілком. Інколи навіть зачинені вікна не рятують. Відвідувачі про це вказують у відгуках. Тож якщо хочете відпочити в тиші, то зверніть увагу й на це. Те саме стосується звукоізоляції в номерах;
  • їжа, тим паче якщо подорожуєте з дітьми. Зазвичай відпочивальники найчастіше описують саме гастрономічний досвід. Чи смачно готують, чи чисте приміщення, який вибір їжі, чи є продукти для людей з особливим раціоном тощо;
  • сервіс. Це також один з найпопулярніших відгуків від відвідувачів. Звертайте увагу, що кажуть про персонал, якою мовою вони володіють, чи є регулярне прибирання номерів тощо. Також у Туреччині є практика агресивного маркетингу. Відтак працівники готелю можуть дуже нав’язливо пропонувати послуги за додаткову оплату. Коли це відбувається щодня, враження від відпочинку погіршується;
  • Wi-Fi. Багато готелів Туреччини пропонують безкоштовний інтернет лише в холі готелю. Щоб погортати стрічку новин у номері, вам доведеться заплатити додаткові кошти. 

З огляду на напад РФ на Україну, то в цей список слід додати пункт – "зважайте на кількість відгуків від росіян". Адже це ледь не єдина країна, де вони можуть відпочивати. 

В районі Анталії росіян чимало. Але є готелі, де їх (майже) немає. Щоб оцінити це під час планування поїздки – уважно читайте, звідки автор відгуку. На Booking та Tripadvisor це вказано. 

В готелі, де відпочивали ми, було багато європейців, зокрема українців. Відтак персонал вільно володів англійською мовою, що велика рідкість для готелів Туреччини. Більшість персоналу та продавців володіють лише турецькою та російською. Рідше зустрічається персонал з України.

"На Егейському узбережжі (Фетхіє, Бодрум, Даламан, Кушадаси) більше європейців, ніж росіян. Відтак російськомовного персоналу там дуже мало", – додає Світлана.

Відпустка у Туреччині влітку 2023 року. Скільки триває дорога, як обрати готель і актуальні ціни
Середземне море. Фото: Альона Низовець

Документи та гроші

Набір документів для подорожей стандартний: закордонний паспорт, страховий поліс, талон на переліт, який в аеропорту потрібно обміняти на посадковий квиток, і ваучер на готель від туроператора. Сертифікат про вакцинацію від COVID-19 не потрібен. 

Оскільки виїзд за кордон більшості чоловіків-українців заборонений, то жінки, які подорожують з дітьми, мають взяти дозвіл на вивіз дитини. Цей документ роблять і завіряють у нотаріуса. 

Щодо грошей, то у курортних містах приймають долари та євро.

Ба більше, ціни на ринках вказані в міжнародних валютах, а не турецькій лірі. Станом на початок червня 2023 року продавці рахували 1 $=1 євро. В мережевих магазинах краще розраховуватись карткою. Інакше можна отримати здачу в лірах. 

За бажанням можна обміняти валюту, але краще це робити в самих курортних містах, а не в Україні чи аеропорту. 

Читайте також: "Відпочинок — це необхідність". Як змінилась сфера туризму за рік війни

Дорога Україна-Туреччина-Україна

Нині шлях з України в Туреччину займає щонайменше добу. Чартерні рейси прямують з Кишинева (Молдова), Жешува та Варшави (Польща) і міст Румунії.

"Станом на червень 2023 року путівки з Кишинева найдешевші. З погляду тривалості дороги, то це ще й найшвидший варіант. Тому що в Польщі завантаженіший кордон і більш ймовірно, що доведеться добиратися двома транспортами до аеропорту", – пояснює Світлана.

Відпустка у Туреччині влітку 2023 року. Скільки триває дорога, як обрати готель і актуальні ціни
Каньйон Гейнюк. Фото: Альона Низовець

Трансфер до міста відправлення зазвичай не входить у вартість турпакета. Він оплачується окремо. Турагенція може допомогти знайти автобус з вашого міста. Адже більшість з них мають контакти перевірених перевізників. Альтернатива – скористатися рейсовими автобусами від Flixbus, Ecolines тощо.

Також туроператори можуть запропонувати подорож автобусом з України на узбережжя Туреччини. Але дорога може зайняти дві доби. До того ж маршрут зі Стамбула на південь пролягає серпантинами. Це особливо важко, якщо плануєте подорож з дітьми.

Порада: плануйте +1 вихідний після повернення додому. Адже шлях непростий і часто безсонний. Тож вільний день для сну та відновлення не завадить. 

Більше про культуру та національні страви Туреччини читайте також: Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати