Популярну гіфку-мем з піксельним котом продали за понад півмільйона доларів

До 10-річчя популярної гіфки Nyan Cat її творець Кріс Торрес виставив її на аукціон.

Про це пише Artnet.

На гіфці зображений піксельний сірий кіт, який є відсиланням до персонажів відеоігор 1980-х. Він летить крізь зоряне нічне небо, слідом за котом тягнеться веселка.

Пояснюється, що цифровий твір виставили в форматі невзаємозамінного токена (NFT). На відміну від криптовалюти кожен NFT унікальний, його неможливо підробити або замінити, тому такі цифрові об'єкти є предметом колекціонування.

Читайте також: Сенатор Сандерс завдяки мемним рукавицям зібрав $1,8 млн на доброчинність

В результаті, роботу придбали за 300 ефіріумів (криптовалюта), що на сьогоднішній день дорівнює $561 тисячі.

"Спочатку аукціон проходив дуже повільно, і я не думав, що буде така кількість заявок. Ближче до завершення торгів ціна різко почала зростати. Частина мене думала, що це все нереально", – говорить Торрес. 

Вперше користувачі інтернету побачили Nyan Cat у 2011 році в форматі відео на ютубі. Після того Nyan Cat став одним з найбільш впізнаваних символів в інтернеті і послужив основою для сотень мемів. З 6 квітня 2011 року до 24 лютого 2021 року її переглянуло близько 186 мільйонів користувачів.

Кріс Торрес сподівається, що його досвід надихне молодих художників приєднатися до всесвіту NFT. 

"Для нас це важлива подія, адже це перший відомий мем, проданий в форматі NFT. Це символ нової епохи, де художники можуть безпосередньо отримувати оплату за роботу, якої вони діляться в мережі", – говорить голова платформи Foundation, яка проводила торги, Ліндсі Ховард.