"Золотий глобус": Сміт, Кідман, "У руках пса" і гравець 001 – відомі усі переможці
Кадр з фільму "У руках пса"

Голлівудська асоціація іноземної преси оголосила переможців кінопремії "Золотий глобус". Про це повідомляють на сайті премії.

Найкращим фільмом визнано "У руках пса", який розповідає про двох братів – Філа та Джорджа – власників найбільшого ранчо в Монтані. Але Джордж одружується з вдовою Роуз і вона переїжджає до братів на ранчо. Філ відчуває, що його зрадили, і починає війну проти вдови та її сина. Але коли в його житті з'являється кохання, усі злі речі "повертаються"…

Крім того, ще два "глобуси" в активі "У руках пса" – у номінації "Найкращий режисер" та за чоловічу роль другого плану завдяки Коді Сміту-Макфі.

Читайте також: "У руках пса" на Netflix: найкраща роль Камбербетча, сльози Данст та "гомофоб-перевертень"

Ніколь Кідман ("Бути Рікардо") виборола свою п'яту перемогу у номінації "Найкраща акторка". А найкращим серед акторів став Вілл Сміт. У фільмі "Король Річард" він зіграв батька Вінус та Серени Вільямс, який робив все, щоб його доньки стали олімпійськими чемпіонками з тенісу.

Мюзикл/комедія (фільм)

Найкращим фільмом (у жанрі мюзикл чи комедія) було названо "Вестсайдську історію".

Нью-Йорк. 1957 рік. На вулицях одного з районів міста – Вест-Сайда дві банди "Джети" та "Акули" воюють не перший рік.

Одна банда – це італійці, які вважаються справжніми расистами та зневажають усіх, у кого не "чиста кров" та інший колір шкіри. Інша – пуерториканці, які звикли боротися за свою свободу та територію. Попри цю війну, італієць Тоні та пуерториканка Марія знайомляться, закохуються і сподіваються вдвох перебороти багаторічний конфлікт банд.

Найкращою акторкою у категорії "фільм у жанрі мюзикл чи комедії" стала Рейчел Зеглер. Вона вперше знімалася у повнометражному фільмі, її дебютна роль у "Вестсайдській історії" подарувала перший "глобус". Триразовий номінант на "глобус" Ендрю Гарфілд нарешті досяг своєї мети – фільм "Тік-так, бум!" зробив його переможцем у номінації "найкращий актор у мюзиклі чи комедії".

Найкращою актрисою другого плану стала Аріана ДеБоуз за свою роль Аніти у "Вестсайдській історії". Критики після перегляду цього фільму відзначали, що "енергія Аніти, її танці та співи, немов наповнюють увесь квартал". Якщо для Аріани – це перший "глобус", то для її героїні – ні. Цікаво, що у 1962 році Ріта Морено, яка грала Аніту в екранізації мюзиклу Джерома Роббінса та Роберта Вайза, також була відзначена цією премією.

Мюзикл/комедія (серіал)

Найкращим серіалом у жанрі мюзиклу чи комедії стали "Хитрощі" (Hacks). Проте це не єдиний "глобус" серіалу – ще одним нагородили Джин Смарт за найкращу жіночу роль у цьому жанрів. А ось серед чоловіків відзначили Джейсона Судейкіса, який вже вдруге поспіль отримує "Золотий глобус" за Теда Лассо.

"Золотий глобус": Сміт, Кідман, "У руках пса" і гравець 001 – відомі усі переможці
Кадр з серіалу "Хитрощі"

Читайте також: Номінанти на Оскар-2022: 007 – одразу в п'яти номінаціях, Дюна – в чотирьох

Драматичний серіал

"Спадщина" – найкращий драматичний серіал. Крім того, Джеремі Стронг забирає статуетку за найкращу чоловічу роль у  драматичному телевізійному серіалі. А найкращою акторкою у цій же категорії, але другого плану, було визнано Сару Снук. Тож "Спадщина" виборює одразу три "глобуси".

Мінісеріал

"Підземна залізниця" стала найкращим мінісеріалом. У цій категорії найкращою актрисою стала Кейт Вінслет ("Мейр з Істтауна"), для якої це вже четвертий "глобус". Легендарне повернення у номінації серед чоловіків – Майкл Кітон через шість років знову став тріумфатором "Золотого глобуса". Цьогоріч за роль лікаря у серіалі "Ломка".

"Золотий глобус": Сміт, Кідман, "У руках пса" і гравець 001 – відомі усі переможці
Кадр з серіалу "Підземна залізниця"

Інші номінації

Крім того, Кеннет Брана ("Белфаст") отримав "глобус" за найкращий сценарій, а Ем Джей Родрігес ("Поза")найкраща акторка у драматичному серіалі. 

За музичне оформлення відзначили фільм "Дюна" (Ханс Циммер), а от в номінації "оригінальна пісня з фільму" перемогу здобула композиція "No Time to Die" — Біллі Айліш, Фіннеас О’Коннелл з фільму "Не час помирати".

Також було визнано О Йон Су. За його героя – гравця 001 – ви точно хвилювалися під час перегляду серіалу "Гра в кальмара", поки не дізналися, ким є насправді цей дідусь. Для О Йон Су це перша кінонагорода.

Анімаційний фільм

Найкращий анімаційний фільм – "Енканто" - історія про добро та сміливість від Disney. Анімаційний фільм розповідає про Мірабель – єдину дівчинку у містечку Енкатно, яка не має суперсили. Проте у відповідальний момент врятувати всіх може тільки вона.

Читайте такожКороль Річард: Виховуючи чемпіонок: ідеальна історія чемпіонок Вільямс, далека від правди

Фільм іноземною мовою

Найкращий фільм іноземною мовою – "Керуй моїм авто"/ "Сядь за кермо моєї машини"/ Drive My Car  (Японія). За сюжетом, театрального актора та режисера Юсуке запрошують поставити "Дядю Ваню" на міжнародному фестивалі у Хіросімі. Організатори фестивалю наполягають, щоб Юсуке мав персонального водія. Але для Юсуке машина – це особистий простір, і він нікого не допускає до авто.

"Золотий глобус": Сміт, Кідман, "У руках пса" і гравець 001 – відомі усі переможці
Кадр з фільму "Сядь за кермо моєї машини"

Церемонія без трансляції та зірок

Вперше з 2008 року церемонію нагородження "Золотий глобус" не транслювали на телебаченні. Переглянути її можна було лише у соціальних мережах премії. 

У травні повідомлялося, що стримінг-сервіси Netflix і Amazon Studios, а також американська актриса Скарлетт Йоганссон оголосили бойкот Голлівудській асоціації іноземної преси (HFPA) через відсутність інклюзивності.

А Том Круз повернув свої нагороди "Золотого глобуса" Голлівудської асоціації іноземних журналістів (HFPA) в знак протесту проти відсутності расового розмаїття в журі організації, яка роздає кінопремії. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин