Члени книжкового клубу з Каліфорнії читали роман "Поминки за Фіннеганом" Джойса 28 років
Фото: Gerry Fialka

Члени книжкового клубу з міста Веніс у Каліфорнії 28 років читали роман ірландського письменника Джеймса Джойса "Поминки за Фіннеганом". Вони почали його у 1995 році й закінчили у жовтні 2023, повідомляє The Guardian.

Кінорежисер-експериментатор Джеррі Фіалка організовував у 1995 році книжковий клуб, який був присвячений лише одному тексту — "Поминкам за Фіннеганом" Джеймса Джойса. Цей роман вважається одним із найскладніших текстів в історії літератури.

Відтоді на щомісячні зустрічі в місцевій бібліотеці приходило від 10 до 30 людей. Спочатку вони читали дві сторінки щомісяця, а потім через довгі дискусії дійшли до однієї. Згодом клуб почав збиратися в відеочаті Zoom.

Читацька група з Каліфорнії витратила на читання "Поминок за Фіннеганом" більше часу, ніж Джойс на його написання. На створення 628-сторінкового експериментального тексту авторові знадобилося 17 років, включно із чотирма роками творчої кризи.

Фіалка створив читацький клуб у 40 років, зараз йому 70. "Не хочу брехати, я не побачив бога, дочитавши книгу. Це не мало великого значення", — зізнався він.

За словами Сема Слота, експерта з Джойса з Трініті-коледжу в Дубліні, у той час, як "Улісс" Джойса має репутацію складного роману, "Поминки за Фіннеганом" — це "зовсім інший рівень", де тривають дебати щодо основних моментів, наприклад, де і коли відбувається дія роману або хто є героями. Книга написана з сумішшю перероблених слів, каламбурів та алюзій із посиланнями на приблизно 80 різних мов.

Фото: Вікіпедія
Фото: Вікіпедія

Фіалка описує свою групу як "більше мистецький перформанс, ніж книжковий клуб", а також називає її "живим організмом", "гутіркою" і "хором". Він зазначив, що колись бачив список із принаймні 52 активних читацьких груп, які читають цей роман Джойса, водночас Слот вважає, що їх значно більше.

Сам Джойс, імовірно, був би радий почути про ці спроби зрозуміти й прочитати його текст — якось він описав ідеального читача "Поминок за Фіннеганом" як такого, що "страждає ідеальним безсонням", і сказав: "Я вимагаю від свого читача, щоб він присвятив усе своє життя читанню моїх творів".

Фіалка зазначив, що повідомлення ЗМІ про те, що його група "закінчила" книгу, не відповідають дійсності: "Ми не закінчили. Останнє речення книги закінчується в середині речення, а потім воно продовжується на початку книги. Це циклічно. Це ніколи не закінчується".

"Наступної книги немає, — сказав Фіалка. — Ми читаємо лише одну книгу. Назавжди".