Дніпропетровську область додали до онлайн-конструктора з відбудови сіл RE:Ukraine Villages
Фото: balbek bureau

Архітектурне бюро Balbek Bureau додало Дніпропетровську область до онлайн-конструктора з відбудови сіл RE:Ukraine Villages. Про це Balbek Bureau зазначили на сайті.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Фото: balbek bureau
Фото: balbek bureau

Для Дніпропетровської області є характерним поєднання світлих пастельних відтінків з синім, зеленим та коричневим. За результатами дослідження в конструкторі також додали можливість обирати цегляний та ліпний декор.

Для будівництва традиційних українських мазанок та хатів-землянок на Дніпропетровщині використовували саман (лимпач), проте у регіоні найбільше набули поширення цегляні будинки.

Фото: balbek bureau
Фото: balbek bureau

Характерним для області також є розмаїття рослинних та геометричних ліпних елементів. 

"Гордість та характер Дніпропетровщини – славнозвісний петриківський розпис, який походить з однойменного села. Історики вважають, що традиційна орнаментальна техніка з рослинними мотивами народилася з оздоблення сільських хат. Орнаментальні розписи на стінах і папері були характерні для багатьох селищ Дніпропетровщини, проте найбільшого поширення та розвитку вони набули у Петриківці", – повідомляють архітектори.

Також, за словами дослідників, будинки прикрашають цегляним та ліпним декором. 

"Яскрава ознака області – розмаїття рослинних та геометричних ліпних елементів, які стилістично перегукуються із петриківкою. Кути та фасади будинків оздоблюють розмальованими плитками та орнаментами – особливо в області полюбляють виноград та ромби. Фронтони вінчають дерев’яні піки", – йдеться на сайті конструктора.

Нагадаємо, до онлайн-конструктора розробники вже додали Київську, Чернігівську, Сумську, Харківську, Запорізьку, Миколаївську, Одеську та Херсонську області. За словами організаторів, проєкт стане у пригоді людям, чиї будинки пошкоджені внаслідок війни, а також тим, хто планує будувати сільське житло з нуля і шукає готове планове рішення.