До онлайн-конструктора з відбудови сіл майстерня balbek bureau додала Одеську область
Фото: balbek bureau

Майстерня balbek bureau додала Одещину до онлайн-конструктора RE:Ukraine Villages.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Фото: balbek bureau
Фото: balbek bureau

За словами архітекторів, для будинків одеських сіл характерні рослинні орнаменти.

"Серед усіх областей, які ми встигли дослідити, Одеська – рекордсмен за кількістю декоративних елементів. Тут можна обрати по шість різних варіантів обрамлень вікон, кутових елементів та карнизів", – зазначають на сайті архітектори.

Фото: balbek bureau
Фото: balbek bureau

Під час дослідження регіону, архітектори виявили, що фасади будинків часто фарбують у відтінки блакитного та сірого у поєднанні з декоративними елементами білого кольору. Також часто зустрічаються зелені, блакитні фронтони, з барвистими декоративними елементами.

Фото: balbek bureau
Фото: balbek bureau

Однією з особливостей будинків є прибудована веранда, яку додають в онлайн-конструктор.

"Торець веранди часто слугує продовженням стіни будинку та захищає подвір’я від вітру. Для малюнків вікон веранд характерні різноманітні геометричні комбінації – ми додали до конструктора чотири нові типи", – зазначають в balbek bureau.

  • Нагадаємо, до онлайн-конструктора розробники вже додали Київську, Чернігівську, Сумську, Харківську, Запорізьку, Миколаївську та Херсонську області.
  • В онлайн-конструкторі RE:Ukraine Villages можна створити віртуальний будинок за дизайн-кодом обраного з шести областей: Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Миколаївської та Запорізької.Також можна отримати рекомендації з будівництва або відновлення такого житла. Після проходження всіх кроків користувач отримує pdf-альбом з кресленнями, інструкціями та технічним описом. Файл також містить рекомендації оздоблювальних матеріалів.
  • За словами організаторів, проєкт стане у пригоді людям, чиї будинки пошкоджені внаслідок війни, а також тим, хто планує будувати сільське житло з нуля і шукає готове планове рішення.
  • Мета проєкту – зберегти органічний образ українських сіл та не дати стерти його типовою забудовою, а також зробити процес відновлення житлових будинків простим і доступним для людей з різними статками й потребами.
  • Нагадаємо, онлайн-конструктор RE:Ukraine Villages почали створювати ще в червні 2022 року, після деокупації частини Київщини. Завдяки практикам digital-архітектури balbek bureau сформулювали дизайн-код цієї місцевості.