Науковці виявили сполуки, які роблять лосось таким корисним
Фото: Unsplash

Науковці з Університету Колорадо виявили, що під час споживання лосося в плазмі крові стає більше специфічних харчових сполук та їхніх метаболітів, які повʼязані з кардіометаболічними показниками здоров’я. Результати дослідження опублікували в The Journal Of Nutrition, пише HealthLine.

Науковці досліджували сполуки лосося через призму метаболоміки — галузі дослідження, що зосереджується на малих молекулах (метаболітах), які є результатом метаболізму — хімічної реакції, яка перетворює поживні речовини в енергію.

Мета дослідників полягала в тому, щоб ідентифікувати конкретні метаболіти, отримані з лосося, а потім перевірити, чи корелюються вони з будь-якими корисними результатами для здоров’я, наприклад, покращенням рівня холестерину.

У рамках дослідження науковці залучили 41 учасника. Вони мали дотримуватися спеціальної дієти протягом двох п'ятитижневих періодів з принаймні чотиритижневою перервою між ними.

Учасники дотримувалися контрольованої середземноморської дієти, яка містила дві порції лосося на тиждень. Середземноморська дієта – це здорова для серця дієта, в якій присутньо багато овочів, риби та цілозернових продуктів.

Зразки всієї їжі, яку готували для учасників, також аналізували в лабораторії, щоб дослідити їхні метаболіти. Загалом у їжі вчені виявили 1518 окремих сполук. Лише 508 з них були ідентифіковані як специфічні для лосося. Після визначення метаболітів лосося дослідники змогли порівняти їх зі зразками крові учасників.

Коли дослідники проаналізували кількість специфічних для лосося метаболітів у аналізі крові учасників, то 48 з них – були повʼязані з кардіометаболічними показниками здоров’я, таких як зниження загального холестерину, холестерину ЛПНЩ, тригліцеридів крові та ApoB — індикатора серцевих захворювань.

"Ми перші виявили специфічні для лосося біоактивні сполуки, які збільшуються в плазмі після споживання 113 – 227 грамів лосося на тиждень. Крім того, деякі з цих харчових специфічних сполук були пов’язані з поліпшенням кардіометаболічних показників здоров’я", – пишуть автори дослідження.