Чому Київ не зможе позбутись маршруток — пояснення від Дептрансу
Фото: КМДА

Директор Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслан Кандибор в інтервʼю LIGA.Life пояснив, чому у найближчому майбутньому місто не позбудеться приватних пасажирських перевізників.

За словами Кандибора, у Києві зараз курсують близько 1000 приватних маршруток. Якщо їх різко прибрати — маршрутки доведеться замінити комунальним транспортом. Однак у Києві й так нестача комунального транспорту — є лише 340 тролейбусів, а ще 100 мають закупити. Крім того, пояснює Кандибор, маршрутка у Києві — "це альтернатива для багатьох мешканців".

"Комунальний транспорт покриває лише основні артерії, а маршрутки з'єднують усі ці артерії, довозячи людей туди, куди їм потрібно. Люди можуть обирати: сплачувати 6,5 грн чи 8 грн за комунальний транспорт, чи сплачувати 15 грн, але їхати швидше", — сказав Кандибор. 

На уточнювальне запитання, чи вдасться все ж Києву прибрати маршрутки з вулиць найближчим часом, Кандибор відповів:

"Сьогодні ми не можемо говорити про повну ліквідацію приватних перевізників. Ми, навпаки, хочемо їхній рівень підняти — щоб це були нові автобуси з кондиціонером, з валідацією, з усім необхідним. Тобто найближчим часом і в умовах війни — ні (неможливо прибрати маршрутки з вулиць Києва. — Ред.)".

Зазначимо, у 2016 році експерти Світового банку надали для Києва рекомендації з покращення роботи громадського транспорту Києва, взявши за основу транспортну модель столиці, яку розробила компанія "А+С Україна" (тепер ПроМобільність). 

За рекомендаціями Світового банку станом на 2016 рік, Києву не вистачає ще 466 тролейбусів — якби цей транспорт був, то частина пасажиропотоку пішла б з маршруток.