Тренування будуть ефективніші, якщо не займатися ними зі своїм подружжям – дослідження
Фото: Unsplash

Дослідники з Технологічного університету Наньян (NTU) у Сінгапурі виявили, що літні пари, які тренуються разом, загалом менш активні у порівнянні з тими, хто займається спортом окремо. Дослідження опублікували в журналі International Journal of Human–Computer Interaction.

Науковці проаналізували дані 240 людей віком від 54 до 72 років. Учасники носили фітнес-трекери, які відстежували їхні щоденні кроки та спалені калорії протягом 12 тижнів.

Результати дослідження показали, що ті, хто тренувався разом зі своїм подружжям, мали нижчу середню кількість кроків і рідше досягали щоденної кількості кроків у 10 000 і 15 000, ніж ті, хто займається спортом сам.

Науковці припускають, що нижчий рівень активності пар, які займаються разом, пов’язаний з усталеними звичками та розпорядком дня. Наприклад, поставити собі за мету досягнути 10 000 кроків на день легше для однієї людини, ніж для двох. Оскільки обом потрібно знайти час і мотивацію, щоб включити діяльність у порядок денний.

"Для цих пар зміна повсякденних звичок може вимагати серйозної зміни усталених звичок і розпорядку, що вкорінився в їхньому сімейному житті після років шлюбу. Це ускладнює виконання вправ і може призвести до демотиваційного ефекту", — зазначив науковець з охорони здоров’я NTU Сапфір Лін.

Це дослідження також показує, що ті, хто отримував персоналізовані відгуки від свого фітнес-трекера, зрештою були більш активними.

"Наше дослідження показує, що люди похилого віку, які хочуть включити фізичні вправи у свій спосіб життя, мають зосередитися на зміні власного розпорядку дня, а не намагатися займатися спортом у парі чи нав’язати зміни своєму партнеру", — додав Лін.