Вчені знайшли ефективний спосіб, як знизити стрес. І це не фізактивність чи медитація
Фото: Unsplash

Професор прикладної та експериментальної психології Майкл Манціос та викладач прикладної психології Кіріакі Джанну в Бірмінгемському університеті виявили, що усвідомлене розфарбовування — це простий спосіб знизити тривожність і вигорання.

Вони провели три експерименти, аби підтвердити ефективність розфарбовування з практиками усвідомленості.

Усвідомленість — це навмисна практика приділяти пильну увагу тому, що відбувається в цей момент, не виносячи суджень щодо будь-яких думок, емоцій або факторів, що відвертають увагу.

У першому експерименті науковці аналізували, який вплив мали розфарбовування в поєднанні з уважністю на добробут студентів університету. Вони розділили 72 учасників на дві групи. Одна група отримала розмальовку та інструкцію, як практикувати уважність під час розфарбовування.

Інструкції містили вказівки щодо розслаблення тіла, зосередження уваги на завданні та відчутті фарбування, і що робити, якщо вони виявили, що їхній розум "блукає" в думках. Інша група просто розфарбовувала без будь-яких вказівок щодо уважності.

Після заняття група з інструкціями повідомила, що відчуває менше тривоги та більше зосередженості після фарбування. Інша група не відчула подібних переваг.

"Це свідчить про те, що уважність під час розфарбовування може допомогти знизити тривогу. Однак деяким людям не подобалося мати інструкції під час фарбування, що зменшувало переваги усвідомленого розмальовування", — зазначають дослідники.

В іншому експерименті вчені досліджували, який ефект мало використання відео для навчання усвідомленого розфарбовування на 35 вчителів з Великої Британії.

Учасники були розділені на дві групи. Одна група щодня займалася розмальовуванням протягом п’яти днів. Інша група продовжила свій робочий тиждень у звичайному режимі.

Вчителі, які практикували усвідомлене розфарбовування, повідомили, що почуваються менш стресовими, більш уважними та витривалими. Навчальне відео про уважне розфарбовування перед заняттям, можливо, допомогло учасникам отримати переваги від цього.

У третьому експерименті вчені досліджували, чи дає усвідомлене фарбування такі самі переваги, як традиційні практики медитації.

Вони порівняли усвідомлене розфарбовування з певним типом практики медитації, яка називається медитацією любові й доброти. Зазвичай, такий тип медитації допомагає розвивати доброзичливість, зосереджуючись на посиланнях добрих побажань або думок собі та іншим. Зазначається, що це покращує самопочуття та зменшує стрес.

Науковці розділили 180 учасників на дві групи. Одна група отримала розмальовку та інструкцію, як розфарбовувати, відчуваючи любов і добро. Іншу — навчали практикувати медитацію любові й доброти.

Результати показали, що фарбування та медитація з любов’ю і добротою однаково добре допомагали людям бути більш уважними та менш тривожними.

"Це означає, що усвідомлене фарбування може працювати так само добре, як і медитація, щоб зменшити тривогу", — кажуть дослідники.