Вчені знайшли скамʼянілість рептилії, схожої на дракона, – їй 240 мільйонів років
Фото: National Museums Scotland

Учені знайшли скамʼянілість водної рептилії довжиною п'ять метрів. Вона походить з Тріасового періоду й нагадує міфічного китайського дракона, пише BBC.

Скам'янілості рептилії, яка належить до виду Dinocephalosaurus orientalis, були виявлені у вапнякових відкладеннях в провінції Гуйчжоу на півдні Китаю.

Науковець Ніка Фрейзер, який вивчав цю рептилію, описав її як "дуже дивну тварину". У неї були кінцівки, схожі на ласти, а шия – довша за тулуб і хвіст разом узяті. "Довга, вигнута і гнучка шия" з 32 окремими хребцями могла бути перевагою під час полювання, даючи змогу цій істоті шукати їжу в ущелинах під водою, припускають науковці.

Фото: National Museums Scotland
Фото: National Museums Scotland

Уперше дослідники знайшли рештки Dinocephalosaurus orientalis ще у 2003 році. Однак відкриття додаткових, повніших зразків з того часу дало змогу міжнародній групі вчених повністю описати істоту.

"Це відкриття лише посилює дивовижність Тріасового періоду. І кожного разу, коли ми шукаємо ці родовища, ми знаходимо щось нове", — додав Фрейзер.

Науковці зазначають, що попри зовнішню схожість, Dinocephalosaurus не був тісно пов’язаний зі знаменитими плезіозаврами з довгою шиєю, які еволюціонували лише приблизно через 40 мільйонів років і які, як вважають, надихнули на створення міфу про чудовисько з озера Лох-Несс.

Дослідники з Шотландії, Німеччини, Америки та Китаю витратили 10 років на вивчення Dinocephalosaurus orientalis в Інституті палеонтології хребетних у Пекіні, що є частиною Китайської академії наук.

"Серед усіх надзвичайних знахідок, які ми зробили в тріасі провінції Гуйчжоу, диноцефалозавр, ймовірно, найвидатніший", — додав автор дослідження Лі Чун.