Власник зруйнованого маєтку Гавсевича в Одесі сплатив штраф 170 000 грн
Фото: Олександр Авдєєв / Facebook

Власник памʼятки архітектури 1903 року, маєтку Гавсевича, в Одесі сплатив штраф 170 000 грн, повідомляє очільник Одеської ОВА Олег Кіпер.

Зокрема, ТОВ "Універсал Дірект" подав до 15 серпня проєкт повного відновлення памʼятки до Департаменту культури ОВА, згідно з попередніми умовами.

Фото: Одеська ОВА
Фото: Одеська ОВА

Тепер проєкт має пройти погодження спеціалістів, а в разі зауважень – забудовник має врахувати їх. Після погодження проєкту власник будівлі отримає дозвіл на проведення робіт.

На початку липня власник розпочав на обʼєкті "протиаварійні роботи", які не відповідали погодженій науково-проєктній документації. "Фактично це — знищення памʼятки", — зазначили у Мінкульті.

За словами ​​начальника управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міськради Олександра Авдєєва, будівельники демонтували частину огороджувальних та опорних конструкцій пам'ятки, а також перекриття другого та третього поверху східної частини будівлі, покрівлю тощо.

Колишній маєток Антона Гавсевича збудовано у 1903 році, він має статус пам'ятки архітектури та входить до складу об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Будівля розташована на території центрального історичного ареалу та в межах буферної зони історичного центру Одеси.

За радянських часів у будівлі розміщувався спочатку інститут, а згодом — пологовий будинок, який закрили у 2001 році.