Фото: depositphotos.com

Як зберігати помідори до дозрівання 

Кожна господиня знає, яка тендітна рослина помідор. Не менш чутливими є і самі плоди. Дуже шкода у вересні бачити на грядках масу помідорів, що ще не достигли. Адже погода вже не дасть їм такої можливості. Куштувати помідор хочеться все ж таки червоним, достигнувши, він буде найсмачнішим.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

З приходом осені тепла погода вдень ще трохи тримається, а от ночі холодні, а перші заморозки можуть знищити помідори, що ще лишаються недозрілими на грядках. Що ж робити, щоб прискорити їх дозрівання?

Авторка YouTube-каналу "Дім та присадибна ділянка" радить перш за все обрізати всі квіточки й малесенькі помідорки. Тоді рослина направить усі ресурси на достигання великих плодів, що збереглися. Також можна обрізати всі нижні листочки, це підсилить ефект.

Якщо ж уже відомо про приморозки, тоді треба швиденько зібрати всі помідори й розстелити їх десь на великій поверхні в прохолодному приміщенні. Вони будуть поступово достигати.

Можна і пришвидшити цей процес. Якщо скласти помідори в паперовий пакет або картонну коробку, покласти туди стигле яблуко і закрити, то помідори достигнуть швидше. Газ етилен, що виділяють стиглі плоди, сприяє дозріванню інших плодів. 

Газ етилен С2Н4 
Газ, що виділяють зрілі плоди. Це можуть бути яблука, банани, навіть самі помідори. Етилен ще називають гормоном дозрівання, оскільки він пришвидшує достигання плодів, що знаходяться поруч. Більш стиглий плід виділяє більше етилену.

Так іноді роблять з бананами. Збирають їх зеленими й піддають впливу газу етилену. Помідори мають достигнути за 2 тижні за температури 20 градусів. За 3-4 тижні – за температури 13 градусів.

Що приготувати із зелених помідорів

Із зелених помідорів можна приготувати чудові заготівлі на зиму, що смакуватимуть не гірше за достиглі. Можна замаринувати зелені помідори з часником. Не гірше смакуватимуть і квашені зелені помідори. Оригінально смакує ікра із зелених помідорів. Або ж пікантний салат із зелених помідорів з морквою по-корейськи. Помідорки виходять у міру гострі й дуже ароматні.

Якщо ваші зелені помідори вже достигли, з них також можна приготувати чимало смачної консервації: