Італійський рецепт в'ялених помідорів: як просто зробити делікатес удома
Фото: depositphotos.com

В’ялені помідори – італійський делікатес, який уже досить давно полюбляють в Україні. Він добре пасує до багатьох страв, будь-якої несолодкої випічки, різних салатів, до хліба. Запашною олією з помідорів можна заправляти супи й салати. В'ялені томати можна легко приготувати вдома. Пропонуємо вашій увазі перевірений рецепт від Лілії Цвіт.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Як в’ялити помідори в духовці чи сушарці на зиму – покроковий рецепт 

Інгредієнти

  • помідори – 3 кг
  • сіль – до смаку
  • олія оливкова – 0,5 л
  • італійські трави
  • часник – 4 зубчики

На вказані інгредієнти потрібна банка 750 мл. Краще брати цілі помідори "сливки" або інший більш твердий сорт.

Приготування

  1. Помити помідори, розрізати навпіл і відрізати серединку, де прикріплювався помідор до гілочки. Зернята за цим рецептом вибирати не треба.
  2. Викласти помідори в сушарку. Перед початком сушіння обов’язково посолити. Сушити можна і в духовці, виклавши помідори на пергамент, за температури не більше 100 градусів.
  3. Сушити томати необхідно приблизно 20 годин. Дуже важливо, щоб помідори не були ні пересушеними, ні недосушеними. Вони не повинні містити вологи та м’якоті, а також бути дуже твердими. Добре висушені помідори не містять вологи й легко розламуються.
  4. Банки для в’ялених помідорів мають бути чистими, стерилізованими й обов’язково сухими.
  5. Сушені помідори шарами вкладати в баночки, кожен шар посипаючи спеціями на власний смак. Можна використати будь-які спеції, за бажанням. У цьому рецепті – італійські трави та суха паприка.
  6. Далі в розігріту в каструлі олію вкинути почищені й порізані зубчики часнику. Спочатку олія трохи "шкварчатиме", а коли трохи вистигне, то можна заливати нею помідори.
  7. Викласти ложкою часник зверху на помідори і залити олією помідори до верху. Саме тепла олія розкриває аромати трав і розм’якшує помідори.

Закрити баночки стерилізованими кришками – і смачний делікатес на зиму готовий. Краще зберігати в’ялені помідори у прохолодному приміщенні.