Зроби перерву та з'їж булочку з корицею. Історія та традиції шведської родички сінабону
Фото: depositphotos.com

Зимою та осінню, як ніколи хочеться затишку: приготувати горнятко чаю або какао та закутатись тепліше у ковдру. Проте вечір буде ще затишнішим, якщо вдома запанує аромат свіжої випічки та кориці.

Жителі Швеції точно б оцінили таку атмосферу. Адже саме вони вважаються винахідниками та палкими шанувальниками булочок з корицею – канельбулляр. Її прототип – сінабон та роли з корицею, які відомі в усьому світі.

Аромат спецій 

Насправді дискусії навколо історії булочок з корицею досі не припиняються. Прототипи страви існували ще за часів Стародавнього Єгипту та Древнього Риму. 

Приблизно в середині XVI століття пекарі всієї Північної Європи почали виробляти ласощі з тіста. Кожна країна створювала автентичні кондитерські вироби. У Франції, Бельгії та Голландії з'явились місцеві пончиків: beignets та oliebol. 

У Великій Британії та Німеччині у булочки додавали горіхи та ягоди. Деякі джерела припускають, що булочка з корицею – продовження англійської булочки Chelsea bun, яка також має форму рулету. Проте окрім кориці англійський десерт мав смородинову начинку або родзинки. 

У Швеції пекарі додавали у випічку спеції. За однією з легенд, саме вікінги привезли спеції у скандинавську країну з сучасної Туреччини. Їм настільки сподобалась традиційна турецька кава з кардамоном, що додому вони повернулись з прянощами. Випічка зі спеціями стала першим прототипом сучасної канельбулляр.

За даними ресурсу The Local.se, під час Першої світової війни на імпорт кількох товарів, таких як цукор, яйця та масло, ввели жорсткі обмеження, оскільки країна готувалася до потенційної боротьби.

У 1920-х роках ці продукти зрештою повернулися на полиці. Булочки з корицею почали з’являтися в кафе та пекарнях всієї країни. Проте голові інгредієнти – кориця та кардамон – були дорогими. Не кожен міг дозволити собі поласувати солодкими булочками.

Після Другої світової війни з ростом шведської економіки маленькі булочки перетворись у частину місцевої традиції – фіки.

Національний день булочок з корицею

Канельбулляр стала частиною однієї з ключових традицій Швеції – фіки. Вам може здатись, що це звичайна перерва на каву, яка є у будь-якій країні. Проте це складова шведської культури, яку обов'язково мають у своєму щоденному розкладі жителі країни.

Фіка не має чіткого місця та компанії. Шведи проводять її з колегами, родиною, друзями або знайомими на роботі, вдома чи у кафе. Пропуск фіки – поганий тон та порушення шведської культури. Спілкування супроводжується гарячим напоєм та солодощами. Часто саме канельбулляр доповнює горнятко кави впродовж фіки.

Ба більше, смаколик настільки вкоренився в культуру країни, що у 1999 році шведська Hembakningsrådet (Рада домашньої випічки) проголосила четверте жовтня – Національним днем булочок з корицею.

"Ми виявили, що булочка з корицею була найкращим символом шведської домашньої випічки. Я не думаю, що є шведи, яким вони не подобаються", – стверджує керівник проєкту Біргіт Нільссон Бергстрьом ресурсу The Local.

Зроби перерву та з'їж булочку з корицею. Історія та традиції шведської родички сінабону
Фото: depositphotos.com

Як приготувати канельбулляр

Шведську булочку з корицею виготовляють з дріжджового тіста з додаванням кориці та кардамону. 

У діаметрі кожна булочка – приблизно 5-10 см. Посипають булочку перловим цукром, який додає страві хрускоту.

"Родичкою" шведських канельбуллярів є американські сінабони. За однією із версій, рецепт привезли в США шведські іммігранти у XVII столітті. 

За своєю консистенцією тісто сінабонів м'якше та більш липке, ніж тісто канельбуллярів. Зверху булочка покривається не цукром, а товстим шаром цукрової глазурі. Через це американський десерт здається солодшим, ніж шведський.

Спробуйте приготувати традиційні шведські канельбулляри вдома за рецептом від Sweden.se:

Інгредієнти (25 булочок):

Для тіста:

  • 35 г дріжджів;
  • 100 г цукру;
  • 300 мл молока;
  • 1 яйце;
  • 120 г вершкового масла;
  • 1 ч. ложка солі;
  • 1 ст. ложка меленого кардамону;
  • 750 г борошна.

Для начинки:

  • 100 г вершкового масла;
  • 50 г цукру;
  • 2 ст. ложки кориці.

Для глазурі (за бажанням):

  • 1 яйце;
  • 2 ст. ложки води;
  • перловий цукор.

Техніка приготування:

  1. Подрібніть дріжджі в мисці та додайте кілька столових ложок молока.
  2. Розтопіть вершкове масло і влийте в нього молоко.
  3. Додайте решту інгредієнтів і замісіть тісто в міксері протягом 10-15 хвилин.
  4. Дайте тісту піднятися під кришкою за кімнатної температури протягом 30 хвилин.
  5. Розкачайте тісто так, щоб воно було приблизно 3 мм товщиною і 30 см завширшки.
  6. Зверху намастіть тісто вершковим маслом кімнатної температури.
  7. Зробіть суміш з цукру і кориці. Посипте нею тісто.
  8. Заверніть тісто і розріжте рулет приблизно на 25 булочок.
  9. Покладіть їх зрізаним краєм догори в паперові формочки.
  10. Покладіть на деко і дайте піднятися під рушником приблизно протягом 60 хвилин.
  11. Збийте яйце з водою, ретельно змастіть сумішшю булочки та посипте зверху перловим цукром.
  12. Випікайте в духовці за температурою 220°C протягом 5–6 хвилин. Дайте страві охолонути.

Смачного!

Відео: Youtube-канал "Sweden"

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин