Зміст:
  1. Які типи шкіри існують
  2. Чи може змінитися тип шкіри
  3. Ознаки й догляд за сухою шкірою
  4. Ознаки й догляд за жирною шкірою
  5. Що таке комбінована шкіра
  6. Як визначити тип шкіри

LIGA.Life розпитала дерматовенерологиню й косметологиню Віру Кару про види шкіри, їхні ознаки, причини та догляд. Лікарка також розповіла про методи визначення типу шкіри.

Жирна, суха чи комбінована? Як визначити свій тип шкіри та підібрати правильний догляд
Віра Кара

Які типи шкіри існують

Класична класифікація:

  • жирна;

  • суха;

  • комбінована – жирна+суха.

Інколи додають четвертий тип – нормальна. Але крихітний відсоток людей може похвалитися цим, стверджує дерматологиня. 

"Класифікація за типами – це більше про схильність, ніж про правило. Наприклад, у людини масна шкіра, комедони (закупорені протоки сальних залоз) досягають аж вушних раковин, обличчя блищить через жирний тип шкіри. А на руках і ногах інтенсивність сальних залоз знижена. Тож шкіра в цих зонах надмірно суха", – пояснює Віра.

Тип шкіри залежить від генетичних особливостей і від інтенсивності роботи сальних залоз. На різних ділянках шкіри їхня інтенсивність різна. Наприклад, у людини чисте обличчя без висипів, її не турбує сухість чи надмірна жирність. Проте на спині інтенсивність сальних залоз вища. Тож там розвивається акне, що потребує лікування.

Окрім типів, є стани шкіри. Найбільш розповсюджені – чутливість і дегідратація. 

"Наприклад, людина побачила рекламу лінійки доглядової косметики для жирної шкіри: засіб для вмивання, тонік, скраб, крем. У короткостроковій перспективі це може зменшити жирність шкіри, але для постійного догляду це не підходить. Адже ці засоби сильно виснажують шкіру, що провокує дегідратацію – зменшення рівня рідини на шкірі", – розповідає лікарка.

Чутливість – також одна з характеристик шкіри. Може бути проявом розацеа (захворювання шкіри, що супроводжується почервонінням) або виникати, наприклад, у процесі лікування акне, коли жирна шкіра стає більш сухою у разі використання системних ретиноїдів (похідні вітаміну А). Зазвичай про це попереджає лікар.

Читайте також: Пітнієте, червонієте та відчуваєте свербіж? Це реакція шкіри на стрес – пояснює дерматолог

Чи може змінитися тип шкіри

Ні. Це генетична особливість. Наприклад, люди з мутацією гена філагріну, мають суху шкіру: періодичне лущення, блідість, шорсткість на дотик. 

А в людей з відсутністю синтезу білка є схильність до частих запалень – дерматиту. Вони мають працювати з дерматологом, постійно користуватися спецзасобами, що будуть підтримувати бар’єр шкіри

"Фізіологічно перехід із сухої в жирну шкіру неможливий. Виключення – під системним впливом препаратів (наприклад, ретиноїдів) жирний тип шкіри може набути ознак сухої, але лише на період лікування", – додає дерматологиня.

Ознаки й догляд за сухою шкірою

Люди з цим типом мають:

  • блідий колір шкіри;

  • дрібнопластинчасте лущення;

  • відчутну шорсткість під час дотику;

  • виразний шкірний малюнок з білими тріщинками – результат нестачі вологості у роговому (поверхневому) шарі шкіри.

Жирна, суха чи комбінована? Як визначити свій тип шкіри та підібрати правильний догляд
Фото: Depositphotos

"Головна причина сухості – генетична схильність. Проте є зовнішні фактори, що можуть збільшувати її сухість, наприклад: користування гарячою водою, тривале перебування у гарячій ванні чи в басейні з водою, що містить очисні засоби, часті перельоти та сухість повітря, кондиціонування приміщення тощо. Все це порушує бар’єр шкіри і призводить до втрати вологи. Так шкіра стає більш вразливою. Цей процес називається трансепідермальна втрата вологи", – пояснює дерматологиня.

Ваша задача – максимально зменшити цю втрату. Зазвичай люди думають, що цього можна досягти, якщо пити більше води. Проте це не впливатиме на рівень сухості шкіри, на відміну від ліквідації зовнішнього впливу.

"Ви не можете звільнитися з роботи лише через сильне кондиціонування офісу. У такому разі слід звернутися до дерматолога для підбору засобу, що покращуватиме бар’єр шкіри. Це інтенсивні зволожувальні засоби зі щільною структурою. Якщо надмірна сухість, лікар може порекомендувати не крем, а мазь з ліпідами. Вони укріплюватимуть водно-ліпідну мантію і покращуватимуть бар’єр", – радить лікарка.

Окрім того, в косметичці людей з сухим типом шкіри мають бути:

  • Засоби для очищення. За бажанням, окремий засіб, що міститиме дієві речовини для відлущування. Їх краще підбирати зі спеціалістом і використовувати не більше 2 разів на тиждень.

  • Емоленти – засоби, що не лише пом’якшують шкіру, але й покращують її бар’єр. Зазвичай це креми.

  • Колд-крем. Узимку він захищатиме шкіру від різких перепадів температур.

  • Сонцезахисні засоби в період інтенсивного впливу променів. Експертка радить звернути увагу на ті, що містять зволожувальні компоненти. 

"Якщо відчуваєте надмірну сухість шкіри, спочатку нанесіть емолент, а вже потім – захист від сонця. Краще, щоб він мав фізичний фактор захисту. Так під дією сонця він не вступатиме в реакцію на шкірі, а навпаки – відбиватиме сонячні промені. Це запобігатиме запаленню – дерматиту", – рекомендує Віра.

Застосовувати скраби й пілінги без нагляду лікаря не варто.

Тому що ці процедури можуть призвести до травм шкіри та запальних процесів. Безпечна альтернатива – гомаж. Це пілінг-скатка або поверхневий хімічний пілінг на основі мигдальної чи молочної кислот. Проте ці засоби не для щоденного використання.

Також лікарка радить поекспериментувати з водою. Людям з сухим типом шкіри потрібна м’яка вода, тобто питна. Жорстка проточна може ще більше сушити. 

"Усі інші засоби – питання індивідуальне. Тому, що є люди, які більш схильні, наприклад, до себорейного дерматиту. Їм необхідний особливий догляд, який підбирає лікар. Проте якщо вас не турбує сухість шкіри чи лущення, то постійні візити до дерматолога необов’язкові. Сухий тип шкіри – це не захворювання, а норма", – додає Віра.

Читайте також: Коли з родимками треба йти до лікаря і які видаляти: пояснює дерматологиня

Ознаки й догляд за жирною шкірою

Типові ознаки:

  • розширені пори; 

  • відкриті (чорні цяточки) чи закриті (горбики) комедони. Важливо: вони наповнені не брудом, а продуктом сальних залоз;

  • масна й блискуча шкіра. 

"Основна причина жирного типу шкіри – гіперпродукція сальних залоз. Наприклад, у підлітка під впливом гормонів сальні залози працювали активніше, пори розширювались, виникали прищі чи комедони. З дорослішанням запальні процеси зупинились, але пори все одно залишились розширеними. Ви ніколи не зробите їх непомітними. Єдине, що ви можете – за допомогою догляду уникнути чорних цяток, щоб відтінок шкіри був однорідним", – пояснює дерматологиня. 

Також деякі компоненти можуть візуально зменшити масний блиск. Але слід прийняти факт, що взагалі прибрати його не вдасться.

Люди з жирним типом шкіри також більш схильні до акне.

Це результат гіперпродукції сальних залоз: чим жирніша шкіра, тим більша ймовірність прояву запалення

Жирна, суха чи комбінована? Як визначити свій тип шкіри та підібрати правильний догляд
Фото: Depositphotos

Що має бути у косметичці людей з жирною шкірою:

  • 2 засоби для очищення: один для інтенсивного, інший для більш м'якого очищення, легший за консистенцією – пінка чи молочко. Цей посилений догляд варто використовувати не завжди. Наприклад, якщо ви знаєте, що перед менструацією шкіра більш жирна, а висипи інтенсивніші, то можете користуватись одразу двома засобами. Але які саме засоби використовувати, підкаже лікар. 

  • Ексфоліант – засіб, що допомагає позбутися відмерлих клітин і чорних цяток. Він може бути у вигляді скрабу, пілінгу чи флюїду з кислотами. Але лікарка наголошує, що не слід використовувати різні форми одразу. Це призведе до погіршення бар'єра шкіри.

  • Зволожувальний засіб легкої текстури – гель чи флюїд. Його основна функція – відновлення.

  • Сонцезахисний засіб, це може бути навіть пудра з SPF. Але людям, які лікують акне чи інші запалення шкіри, слід обирати засоби з фізичним фактором захисту.

  • Засоби з бензоїл пероксидом, але його концентрація має бути невеликою – до 2%. "Зазвичай ці засоби продають в аптеках. У разі виникнення запалення, нанесіть цей засіб точково на запальний елемент", – радить лікарка.

Усі інші засоби підбирають під наглядом лікаря.

Що таке комбінована шкіра

Це поєднання жирної та сухої. Найпоширеніша модель – жирна шкіра у Т-зоні (на чолі, носі та підборідді), а суха – на щоках. Проте дерматологиня запевняє, що існують інші поєднання. Наприклад, жирними можуть бути лише зона носа й підборіддя, а чоло та щоки будуть сухими.

"У дорослих людей через гормональні порушення акне зазвичай виникає в У-зоні (нижня частина обличчя від вуха до вуха). Але чоло може мати суху шкіру", – додає лікарка.

Що має бути в косметичці людей із комбінованою шкірою:

  • універсальне очищення, яке можна застосовувати на ділянках з сухою та жирною шкірою; 

  • універсальний протисонцевий засіб. У Т-зоні можна додатково використовувати пудру, щоб зовнішньо прибрати масний блиск.

Жирна, суха чи комбінована? Як визначити свій тип шкіри та підібрати правильний догляд
Фото: Pexels

"Якщо у жирній зоні у вас є комедони чи запалення, і ви хочете їх позбутися, то наносьте відповідний засіб точково, а не на все обличчя. І навпаки – не потрібно наносити щільну мазь і на суху, і на жирну шкіру. На жирних ділянках ці засоби призводитимуть до запалення", – пояснює експертка.

Завжди оцінюйте стан своєї шкіри перед нанесенням засобу.

Щоб ненароком не використати засіб для відлущення на підборідді, де пече через запалення.

Читайте також: Годуйте кишківник і не страждайте від акне. Як мікробіом кишківника впливає на шкіру

Як визначити тип шкіри

Для цього не обов’язково йти до дерматолога чи косметолога. Елементарний самоогляд під денним світлом очищеної сухої шкіри може допомогти визначити тип шкіри обличчя.

"Якщо у вас надмірно розширені пори навіть у вушній раковині – це жирний тип шкіри. Якщо тільки на окремих ділянках (носі, підборідді) – це комбінований. Шорсткість, лущення та явний малюнок – ознаки сухої шкіри", – пояснює Віра.

Складно розрізнити комбіновану та жирну шкіру – візьміть пергаментний папір і прикладіть до різних частин сухого обличчя.

Важливо, щоб в приміщенні було не спекотно і не занадто волого. У такому разі вологість шкіри може вказувати не на її тип, а на вплив зовнішніх факторів.

У разі жирного типу шкіри пергамент завжди буде масним, незалежно від ділянки дотику. Натомість у людей з комбінованою шкірою масними будуть тільки окремі зони – ніс, підборіддя, чоло або нижня частина обличчя.