Як правильно зберігати сир в холодильнику: скільки часу може стояти, чого не можна робити
Ілюстрація Depositphotos.com

Щоб довше насолоджуватися сиром, важливо його правильно зберігати. Як це робити, Washington Post розпитав експертів. Ось короткий переказ. 

Сир має "дихати"

Не загортайте сир у пластик чи фольгу, каже Мікаела Вейцер, тимчасово виконуюча обов'язки помічника менеджера з заходів та навчання у Murray's Cheese у Нью-Йорку. "Сир повинен мати можливість правильно дихати, щоб зберігати оптимальну свіжість якнайдовше", – пояснює екпертка.

Пластик "душить" сир, надає йому несвіжого смаку, зауважує засновниця магазину сирів Saxelby Cheesemongers у Нью-Йорку Енна Сакселбі. Виняток – зберігати сир в оригінальному пластиковому пакуванні. Так, наприклад, пакують чеддер. 

Чудовий варіант для пакування сиру – вощений, сирний папір та багаторазові обгортки з бджолиного воску. Вони дозволяють сиру "дихати", коли загортаєш у них продукт. 

Сири у розсолі, такі як фета, буррат або свіжа моцарелла, можна зберігати разом з розсолом у контейнері, в якому були куплені. 

Для ідеального смаку та текстури треба діставати сир із холодильника не менше ніж за годину до подачі на стіл. 

Як зберігати сир у холодильнику

Сир не любить різких перепадів температури і вологості. Найкраще – це правильного його обгорнути і зберігати в контейнерах або ящиках для сиру, на поличці на дверцятах або нижній полиці холодильника.

"Термін придатності сиру залежатиме від типу сиру та методу зберігання", — каже Вейцер. Що твердіший сир, то довший час він здатен "прожити". Її порада:

  1. Свіжі сири (моцарелла, рикотта, свіжий козячий сир) вживати якнайшвидше, в ідеалі протягом трьох днів після покупки.

  2. Напівтверді сири (молодий гауда та чеддер): два тижні при правильній упаковці. 

  3. Тверді сири: три тижні у хорошій упаковці.

  4. Сир із пліснявою: два тижні добре упакований.

  5. Дозріла/мита або квітуча кірка (брі, камамбер): півтора тижні з обгортанням.

Не кладіть сир у морозильну камеру

Експерти не рекомендують заморожувати сир. "Молоко – складна, тендітна матриця з жиру, білка, води, вітамінів і мінералів, яку виробник сиру може перетворити на більш тверду форму, – пише Сакселбі. – Якщо заморозите свій сир, ви незворотно зміните цю ніжну матрицю". Заморожування сиру може притупити його смак та створити зернисту текстуру. Якщо все ж вирішите заморозити сир, то краще використовувати твердий сир у блоках (не нарізаний скибочками). 

Що робити з запліснявілим сиром

Якщо пліснява виникла на твердому сирі, треба зрізати не менше трьох сантиметрів навколо і під пліснявою. Важливо тримати ніж подалі від плісняви, щоб він не забруднював інші частини сиру. Після обрізки форми знову накрити сир свіжою обгорткою і його можна буде далі вживати, адже зазвичай пліснява не може проникнути глибоко в продукт, радить Міністерство сільського господарства США. Якщо на обробленому цвіллю твердому сирі, такому як стілтон або горгонзола, є нетипова поверхнева пліснява, перед вживанням також треба її зрізати. 

Для м'яких сирів з пліснявою – блакитний, брі, камамбер – важливо видаляти плісняву, яка не є частиною процесу виробництва сиру. Різниця помітна на око. Пліснява на сирі може виглядати жовтою, коричневою, сірою або слизовою, розповідає Сакселбі. А от м’які сири (сир, вершковий сир, шевре) із пліснявою їсти не треба, тому що можуть бути заражені під поверхнею. Те саме стосується нарізаних, тертих або розкришених сирів, забруднення яких важко розрізнити.

Не гребуйте використанням старого сиру

Він може бути гіршим на смак або висохнути, але якщо немає небажаної плісняви, продукт все ще можна використовувати для приготування страв. Завжди можна зробити макарони з сиром, а багато твердих сирів можна подрібнити і запекти.