Їсте більше солі – більше ризикуєте мати проблеми з пам’яттю і не лише. Ось як це працює
Фото: unsplash.com

Наш спосіб життя може впливати на ризик деменції – втрату пам’яті, проблеми з мовленням тощо.

Про це кажуть дослідження. Нині деменція, у народі її ще називають старечим маразмом, – одне з найпопулярніших неврологічних захворювань, яке мають 55 млн осіб в усьому світі. 

І в цьому контексті помічним є нове дослідження вчених з Китаю. Воно показує, що підвищений вміст натрію в їжі пов’язаний з більшим ризиком погіршення пам’яті. А високе споживання калію – з покращенням когнітивних функцій.

Довідка: Натрій та сіль часто ототожнюють. Але це хибна думка. Хімічна назва солі – натрій хлорид. За даними Harvard T.H. Chan School of Public Health, сіль – це приблизно 40% натрію та 60% хлориду. 90% натрію, який їсть людина, надходить у формі солі. Саме тому між поняттями часто ставлять знак дорівнює.

Виробники деяких продуктів можуть користуватися різницею натрію та солі та на пакуванні писати "без солі", але в інформації вказувати кількість натрію. Тож уважно читайте пакування.

Як натрій та калій впливають на здоров’я

Калій і натрій – це електроліти, які працюють разом у тілі, підтримуючи рідину та об’єм крові. Проте вони мають протилежні ефекти. Їмо надто мало калію, але надто багато натрію – ризикуємо підвищеним кров'яним тиском і можемо викликати довгострокові проблеми з серцем, розповідає Healthline дієтологиня Емі Фокс.

Натрій допомагає збалансувати рідини в організмі та регулювати кров’яний тиск. Відіграє вирішальну роль у роботі нервів і м’язів – передає нервові імпульси між мозком і тілом, дозволяючи м’язам скорочуватися.

Калій також підтримує водний баланс, посилає нервові імпульси й бере участь у скороченні м’язів. І ще протистоїть впливу натрію на організм. Це можна побачити на прикладі впливу електролітів на роботу мозку.

Високе споживання натрію з їжею пов'язане з порушенням роботи ендотеліальних клітин, які допомагають, зокрема, регулювати приплив крові до мозку. За словами Фокс, це може впливати на розвиток деяких захворювань головного мозку, зокрема церебральних хвороб дрібних судин – однієї з основних причин деменції.

Також деякі дослідження показали, що високий рівень натрію може спричинити хімічну зміну, а згодом злипання тау-білка. На думку вчених, це пов’язано з подальшим розвитком деяких видів деменції, включно з хворобою Альцгеймера.

Натомість калій – електроліт, який допомагає оптимізувати роботу мозку.

"Вважайте калій електриком свого тіла. Внутрішня електрична система організму необхідна для нервової стимуляції, скорочення м’язів і регуляції рідини у тілі. Калій допомагає мозку та нервам працювати якнайкраще, щоб забезпечити ясність думки. Це допомагає клітинам мозку "комунікувати" з м’язами", – підсумовує Фокс.

Як їсти менше натрію і більше калію

American Heart Association рекомендує їсти не більше ніж 2300 мг натрію на день. Ідеальна межа – до 1500 мг для більшості дорослих. National Institutes of Health (NIH) радить дорослим чоловікам споживати 3400 мг калію, а жінкам – 2600 мг. Щоб співвідношення натрію та калію було корисним:

  • Відмовтесь від оброблених продуктів

Наприклад, замість ковбаси придбайте шматок свіжого м’яса та приготуйте. Оброблені продукти містять чимало солі. Це один зі способів несвідомого переїдання натрію.

  • Їжте більше зелені, овочів та фруктів

Від природи вони майже не мають натрію. Це стосується і консервованих та заморожених продуктів. Головне – обирайте ті, що не містять солі, приправ та соусів.

  • Читайте пакування

Перевіряйте харчову цінність продуктів. Деякі виробники також вказують денну норму елементів (DV). Тож обирайте ті, які містять до 5% денної норми натрію, та уникайте з 20% і вище.

  • Будьте обережними з приправами

Зазвичай вони містять багато солі. Проте на прилавках є несолені варіанти, зокрема натуральні трави або спеції. 

  • Готуйте їжу вдома

Фастфуд та інші оброблені продукти містять чимало натрію. Проте приготування їжі власноруч допоможе самостійно регулювати його загальне споживання.

  • Додавайте в раціон джерела калію

За даними Harvard T.H. Chan School of Public Health, калій є в: