Плануємо літню відпустку. Як підготуватись до подорожі під час COVID-19
Фото: unsplash.com

За рік пандемії та постійних карантинних обмежень жага до подорожей тільки збільшилась. На щастя, з кожним місяцем кількість країн з відкритими кордонами зростає. Повний список відкритих для українців країн ви знайдете за посиланням.

Проте не варто забувати про безпеку навіть під час безтурботної відпустки. Експерти ресурсу Healthline зібрали головні поради для безпечної подорожі в часи пандемії.

  • Дізнайтесь про карантинні вимоги

Перш ніж відправитись у подорож, обов’язково перегляньте поточні вказівки щодо карантинних вимог на національному та міжнародному рівнях. Це допоможе підготувати усі необхідні документи та уникнути непорозумінь в аеропорту.

Наприклад, перевірте умови самоізоляції, вимоги щодо ПЛР-тесту або вакцинації. 

  • Пам'ятайте про засоби індивідуального захисту

Дотримуйтесь карантинних обмежень навіть у літаку. Носіть маску та міняйте її щогодини. Тримайте вентиляційний отвір відкритим, щоб допомогти циркуляції повітря.

Використовуйте дезінфікуючий засіб для рук після отримання будь-яких предметів від стюардеси, під час та після користування вбиральнею.

  • Не відмовляйтесь від санітайзерів

Трансфер з аеропорту в готель, торкання кнопки ліфта або поручня може збільшити ризик зараження. Тому тримайте завжди під рукою дезінфікуючий засіб та використовуйте його якомога частіше.

Переконайтесь, що вибраний вами засіб ефективний та відповідає стандартам безпеки. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) рекомендує, щоб усі засоби для дезінфекції рук містили щонайменше 60% спирту.

  • Подумайте про приватне житло

Бронювання цілого будинку, котеджу чи квартири є більш безпечним вибором для мандрівників, ніж готелі, хостели чи курорти. 

  • Обирайте відпочинок на природі

Відпустка на природі – один зі способів уникнути великого скупчення людей. Спробуйте піти в похід, поїхати на море з наметами або відпочити на березі річки, готуючи їжу на багатті.

  • Орендуйте автомобіль

Громадський транспорт – це один з головних осередків розповсюдження вірусу. Тому розгляньте варіант оренди автомобіля для переміщення містом або країною впродовж відпустки.

  • Придбайте туристичну страховку

Зверніться до страхової компанії для оформлення полісу на випадок захворювання на COVID-19 впродовж мандрівки. Для цього вам знадобляться: закордонний паспорт, точні дати подорожі, назва країни.

  • Не піддавайте себе фінансовому тиску

Рік пандемії спричинив економічну кризу. Проте якщо великі витрати викличуть у вас додатковий стрес, розгляньте бюджетні способи використати свою відпустку.

Наприклад, поїдьте з родиною на декілька днів за місто. Також можете влаштувати невелику мандрівку в сусіднє місто чи селище з красивими краєвидами або історичними пам'ятками.

Читайте більше про подорожі Україною:

  • Де погуляти і смачно поїсти в Івано-Франківську: від історичних місць до театру і барів
  • Посиденьки у Львові на висоті: 10 кав’ярень, кафе та ресторанів з цікавими терасами
  • Вихідні у Мигії на Миколаївщині: рафтинг, житло та що відвідати в селищі
  • Бронюйте все заздалегідь

Літні відпустки можуть бути спонтанними, але краще подбайте про все заздалегідь. Наприклад, одразу після купівлі квитків, замовте житло. Також продивіться список цікавих місць, які хотіли б відвідати. Адже деякі ресторани, музеї та оглядові майданчики вимагають попереднього бронювання.

  • Подбайте про маску

Якщо вам важко носити маску для обличчя протягом тривалого періоду, а особливо в тропічних країнах, подумайте про те, щоб підібрати зручну та безпечну альтернативу.

Наприклад, уникайте чорних тканинних масок. Натомість обирайте з тонкого та світлого матеріалу. Також можете спробувати пластикові щитки, які зовсім не контактують з обличчям.

Висновок

Куди б ви не їхали, варто ретельно підготуватися до своєї подорожі. Запасіться додатковими масками для обличчя та візьміть із собою кілька пляшок дезінфікуючого засобу.

Тримайте під рукою усі необхідні документи від закордонного паспорта до ПЛР-тесту та страховки. 

Обов’язково перегляньте поточні вказівки щодо карантинних обмежень, роботи музеїв, торгівельних центрів та транспорту, щоб впродовж відпустки не відволікатися на неприємні сюрпризи.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин