Поза в йозі, яка допомагає розслабитись та покращити травлення: уттана-сана
Фото: depositphotos.com

Уттана-сана – відносно проста поза, яка допомагає розтягнути підколінні сухожилля, які постійно перебувають у напруженні під час сидіння. Вона також допомагає розслабити все тіло. Незалежно від того, чи ви новачок або досвідчений йог, ця поза є нескладною у виконанні та корисною для здоров'я.

Як виконати уттана-сану

  1. Станьте прямо. Ноги поставте разом, а руки опустіть по боках.
  2. Видихніть, нахиляючись вниз. Дозвольте голові та рукам м’яко звисати.
  3. Можете покласти долоні на підлогу або зігнути руки і покласти долоні на лікті протилежної руки.
  4. Залишіть легкий згин у колінах.
  5. Затримайтесь у позі до однієї хвилини.
  6. Поклавши руки на стегна, на вдиху тримайте спину рівною і повільно поверніться у вихідне положення.

Не змушуйте себе розтягуватись. На початковому етапі краще виконати модифікацію цієї асани: розставте ноги ширше або зігніть більше коліна. 

Відео: Youtube-канал "Yoga With Adriene"

Причини виконувати уттана-сану щодня

1. Допомагає боротися зі стресом

"Опускання та звисання рук та голови, яке є в цій позі, сигналізує вашому тілу про те, що ви перебуваєте в розслабленому стані. Це заспокоює нервову систему і знімає стрес", – пояснює в інтерв'ю для видання LIVESTRONG.com Коя Вебб, інструктор з йоги.

Додаючи глибоке дихання, ви отримуєте ще більше переваг для зниження рівня стресу. Оскільки дихальні вправи активують парасимпатичну нервову систему, відому також як механізм "відпочинку та перетравлення", який знижує реакцію організму на стрес.

Згідно з результатами дослідження 2019 року, заняття йогою та дихальні вправи допомагають зменшити рівень тривоги, полегшити симптоми депресії, а також сприяють позитивним відчуттям у короткій та довгостроковій перспективі.

2. Розтягнення підколінних сухожиль

Це ідеальна поза для розтягування та подовження жорстких підколінних сухожиль та литок.

Дослідження показало, що лише одне 90-хвилинне тренування з йоги на тиждень протягом шести тижнів значно покращує гнучкість попереку та підколінних сухожиль.

3. Залучує стегна

Уттана-сана також м’яко активізує м'язи стегон. Оскільки тугі підколінні сухожилля і жорсткі стегна часто пов’язані між собою (підколінні сухожилля тягнуть нижню частину спини, змушуючи стегна повертатись назад), ця поза може бути особливо корисною для зменшення проблем з м'язами стегон і спини.

4. Сприяє травленню

Ця асана стимулює область живота, що позитивно впливає на процес травлення. Положення тіла та дихальні вправи збільшують кровообіг і допомагають їжі легше проходити товстою кишкою.

За даними Mayo Clinic, глибоке дихання також стимулює блукаючий нерв, що збільшує реакцію парасимпатичної нервової системи та призводить до поліпшення травлення.

Читайте також:

  • Йога для покращення травлення: три легких тренування
  • Йога для офісних працівників. Тренування для боротьби із сидячим способом життя
  • Як розбудити своє тіло після сну: швидка ранкова йога
Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими до літа допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.