Зміст:
  1. Чому болять стопи
  2. Біль у зоні між коліном і стопою
  3. Болять коліна – що робити
  4. Чому вночі болять ноги та хапають судоми 
  5. Зранку встаю з ліжка – відчуваю біль у ногах. Що це
  6. Болять ноги після COVID-19
  7. У мене стояча робота: як допомогти ногам

LIGA.Life розпитала ортопеда-травматолога Ігоря Змислю про потенційні причини болю в стопах, гомілці та колінах, а також про судоми вночі, ранковий дискомфорт та біль у ногах після COVID-19.

Чому болять стопи

Стопа складається з 26 складних за формою кісток та не менш простих за будовою суглобів.

Існує декілька поширених причин болю в стопах:

  1. Нефізіологічне навантаження на ділянки стопи. Може виникати через незручне взуття, яке розподіляє навантаження лише на один із відділів, а не на всю зону стопи. Взуття на високих підборах перевантажує передні відділи. Тому лікар радить вибирати підбори висотою до 7 см, інакше стопа страждатиме.
  2. Різке збільшення щоденної фізактивності. Наприклад, щодня людина проходить 5000 кроків, а під час подорожі пройшла 25 000 кроків. Хочете підвищити щоденний рівень фізактивності – робіть це поступово, щоб уникнути болю. 
  3. Надлишкова вага, яка перевантажує стопу.
  4. Зміна взуття. Людина купила нове взуття, там хороша підошва, супінатор, жорсткий задник. Після першої прогулянки відчула дискомфорт. Це нормально. Стопа має звикнути до нового взуття. Для прогулянок у нових туфлях вибирайте невеликі відстані.
  5. Неправильна техніка виконання спортивних вправ. 
  6. Хронічні захворювання суглобів: деформація стопи, поперечна плоскостопість, артроз суглобів стопи тощо. Вони виникають через порушення постави або перевантаження суглобів склепіння стопи. Результат – запалення та біль.

Для уникнення цих проблем ортопед радить вибирати ортопедично-профілактичне взуття. Його головні ознаки: 

  • каучукова підошва, яка амортизує навантаження – не надто жорстка, але й не дуже гнучка. Вона має тримати форму. 

  • має супінатор. Підтримка внутрішнього поздовжнього склепіння важлива. 

  • жорсткий задник, який міцно фіксує п’ятку. Його відсутність ускладнює ходьбу, особливо на довгі дистанції. 

Чому болять стопи, коліна та литки, і як підтримати здоров’я ніг – радить ортопед
Стрілочки показують на супінатор. Фото: Depositphotos.com

"Якщо плануєте пройти велику дистанцію, вибирайте взуття для тривалого ходіння. Найкраще – кросівки. Вони нівелюватимуть нерівності поверхні, гарно захищатимуть стопу, зручні", – радить Ігор.

Для фізактивності він радить купувати дві пари взуття: "Сьогодні бігаєте в одних кросівках, завтра – в інших. Адже кожне взуття по-різному навантажує стопу. Тож такий маневр допоможе уникнути зношування певних ділянок та кісток стопи", – рекомендує лікар.

Бачите деформацію в ділянці стопи, зниження склепіння, зміну форми перших пальців, розширення стопи – не зволікайте, звертайтесь до лікаря. На ранній стадії ці проблеми можна виправити без операції, лише з використанням устілок або коректорів пальців. 

Чому болять стопи, коліна та литки, і як підтримати здоров’я ніг – радить ортопед
Деформація пальців стопи. Фото: Depositphotos.com

Біль у зоні між коліном і стопою

Серед потенційних причин дискомфорту та болю в литковій зоні та передній поверхні гомілки:

  • Патологія попереку. Литкою проходить великогомілковий нерв, а її передньою поверхнею – малогомілковий. Біль у цих нервах може сприйматися як біль у литці чи гомілці.

  • Захворювання кістково-м'язово-суглобової системи. Наприклад, біль за хронічного захворювання колінного суглоба може відчуватися нижче коліна. 

  • Перехід від підборів на плоску підошву. Біль у литці може виникати у жінок, які довго ходили на підборах, а потім перейшли на звичайне взуття.

  • Судинна патологія. Людина пройшла 100-300 м – відчула нестерпний біль у ділянці литкових м’язів. Сіла, відпочила, пройшла таку ж відстань, і знову біль. Це  – наслідок патології артеріальних судин, пояснює ортопед. Вони не поставляють достатньо крові до м'язів, тому ті не можуть нормально рухатись.

  • Зміни в ділянці гомілки. Набряклість, видимість підшкірних вен із деформаціями, як за варикозної хвороби – приводи звернутися до судинного хірурга. 

"Зазвичай таку патологію не супроводжує біль, але це все одно небезпечно. Кров згортається, порушуючи кровообіг у підшкірних венах, а це збільшує ризик тромбоутворень. Далі – тромб із великою ймовірністю рухатиметься кровоносним руслом вгору і потрапить до артерії. А це важкі наслідки, у багатьох випадках – смерть", – запевняє лікар. 

Чому болять стопи, коліна та литки, і як підтримати здоров’я ніг – радить ортопед
Чоловік тримається за литкову зону та передню поверхню гомілки. Фото: Depositphotos.com

Щоб позбутися болю в зоні литки та передній частині гомілки, зверніться до лікаря за перших ознак змін, деформацій чи проявів дискомфорту. Особливо це стосується судинних патологій. Окрім того, щодня виконуйте вправи, які зміцнюють хребет. 

Важливо: роботу на городі чи садівництво часто відносять до фізактивності. Але під час "агрофітнесу" хребет – у зігнутому положенні, під навантаженням. Це не зміцнює його, а шкодить. Натомість будь-яка фізична вправа має чітку техніку виконання, щоб не перевантажувати міжхребцеві диски. 

Тож регулярно виконуйте вправи, які підвищують тонус м’язів та утримують поперековий відділ хребта. Також не забувайте робити розминку.

Болять коліна – що робити

Насамперед – визначити інші симптоми. Лікар радить робити це за принципом дитячої гри "знайди 10 відмінностей на двох малюнках". Якщо болить одне коліно, порівняйте його вигляд з іншим: набряклість, зміна кольору, відчуття підвищеної температури в зоні болю тощо. Далі спробуйте зробити декілька кроків. Адже для патологій колінного суглоба характерний біль під час ходьби.

Додатковий тест – сходи. Із запаленим суглобом важче підійматися сходами, а з травмованими м’язами навколо суглоба – спускатися. В останньому випадку легше спускатися приставним кроком, переступаючи з ноги на ногу.

Це первинний самоогляд. Наступний крок – зверніться до лікаря, особливо якщо:

  • біль виник після певної дії і не притихає, не реагує на відпочинок тощо;

  • біль не пов’язаний зі значними фізнавантаженнями, але обмежує рухливість;

  • знаєте про хронічні процеси в зоні суглобів.

"Найчастіша причина болю в колінному суглобі – хронічні захворювання або запалення як самого суглоба, так і навколосуглобових тканин, зв’язок, м’язів тощо. Потенційною причиною є травми колінного суглоба через порушення техніки виконання вправ та падіння. Також суглоби можуть реагувати дискомфортом на зміну атмосферного тиску, яка часто пов’язана зі зміною погоди", – пояснює лікар.

Читайте також: Через зміну погоди болить голова, хочеться спати: чому і що робити, радять лікарка й вчена

Чому вночі болять ноги та хапають судоми 

Існує декілька потенційних причин:

  • Патологія поперекового відділу хребта. Вдень хребет – опора для всієї верхньої частини тулуба. Він постійно перебуває під навантаженням, стискаючись. Але вночі у горизонтальному положенні може подовжуватись. Так за зміни співвідношення структур хребта нервові корінці в хребетному каналі можуть подразнюватись, викликаючи біль.

  • Подразнення рухомих волокон та порушення іонного складу крові (дефіцит калію та кальцію) – викликає судоми м’язів ніг. 

  • Синдром Крампі – короткочасне неконтрольоване болюче скорочення м'язів. Причина – перезбудження нервової системи. Існує версія, що це також наслідок інтенсивних фізнавантажень та накопичення молочної кислоти у м'язах, пояснює лікар.

"Судомні скорочення вночі – привід звернутися до лікаря. Зазвичай у цій ситуації потрібна меддопомога, щоб з'ясувати причину і вчасно почати лікування", – додає Ігор.

Читайте також: Ортопедичне не значить якісне. Як вибрати зимове взуття собі і дітям. Поради ортопеда

Зранку встаю з ліжка – відчуваю біль у ногах. Що це

Симптом стартового болю – перший, який виникає за патології колінних, кульшових, гомілково-ступневих суглобів, і останній, який зникає. 

Людина встає з ліжка, робить крок і відчуває біль на початку руху. Він може повторитися, коли людина довго не рухалась. Зазвичай потрібно 1-3 хв, щоб розходитися.

"Це терпіти не можна, треба звертатися до лікаря. Виняток – біль у ногах на ранок після тривалої ходьби чи великого навантаження. Зазвичай він проходить через 1-2 дні. Натомість симптом стартового болю має інші причини, тому сподіватися, що він мине – не варто", – радить лікар.

Болять ноги після COVID-19

Чим важчий перебіг коронавірусу, тим більше подібних симптомів виникає після, стверджує Ігор. Вони пов’язані з двома явищами:

  1. Гіпоксичне ураження – порушення постачання кисню до всіх тканин організму. Результат – хронічний біль в ураженій ділянці.
  2. Пошкодження центральної та периферичної нервової системи внаслідок COVID-19.

"У зоні ризику люди, які до хвороби мали хронічні патології опорно-рухового апарату. Адже після коронавірусу ця патологія виходить на новий рівень загострення та поводиться стійко до лікування. Часто болі повертаються, людина довго відчуває дискомфорт, відсутність сил. Біль у деяких може тривати до пів року після хвороби", – пояснює лікар.

Чому болять стопи, коліна та литки, і як підтримати здоров’я ніг – радить ортопед
Фото: Depositphotos.com

У мене стояча робота: як допомогти ногам

За словами ортопеда, існує 4 базових правила:

  • Рухатися під час роботи. Коли людина стоїть статично, то м’язи не працюють повною мірою, немає амплітуди скорочення. Це значно погіршує кровообіг, а саме – венозний відтік у ногах. Результат – набряклість.
  • Знайти зручне робоче взуття, зокрема спортивне.
  • Фізактивність після або до роботи.
  • Контроль ваги. Надлишкова маса тіла навантажує опорно-руховий апарат.
Читайте також: "Милиці" для вен. Кому потрібні компресійні панчохи, колготки та чому гольфи – погана ідея