Комарів називають шкідниками літніх вечорів. Попри те що у більшості випадків їхні укуси не викликають нічого, окрім неприємного свербежу, все ж не дуже приємно постійно чухатись.

Однак чому одних людей комарі кусають частіше, ніж інших? Мейсі Волланс, аспірантка Оксфордського університету, яка вивчає екологію комах, пояснила, що комарі використовують свій нюх для вибору "жертви". Відтак запах деяких людей є більш привабливим для них, ніж інших. 

Людина може змінити свій запах за допомогою парфумів, мила, раціону тощо. Але які з цих змін дійсно запобігають укусам комарів?

  • Марка мила

Американське дослідження 2023 року показало, що використання мила брендів Dove і Simple Truth робить деяких людей більш привабливими для комарів. Натомість виріб бренду Native відлякує їх.

Однак це не правило, а тенденція. Дослідники стверджують: є категорія людей, для яких бренд мила немає значення у взаєминах з комахами.

Експертка радить поекспериментувати з марками мила. Проте ніхто не дає гарантій, що це допоможе.

  • Банани

Дослідження показало: руки людей, які щойно з’їли банан, приваблюють комарів своїм ароматом. Однак це знову ж таки не правило.

До того ж ця закономірність не стосується всіх фруктів. Наприклад, ті  самі методи дослідження використовували з виноградом. Проте вчені не помітили жодних змін у привабливості добровольців для комарів. 

  • Пиво

У 2010 році вчені перевіряли, як комарі реагують на людей до та після споживання пива та води. Після пива запах волонтерів був більш привабливим для комах. Однак їхні вподобання не змінились після споживання води

  • Дезодорант

Засіб містить сполуку ізопропілтетрадеканоат, яка відлякує комарів. Так частини тіла, покриті дезодорантом, не піддаються укусам цих комах, доводить дослідження. Фактично кількість комарів на шкірі зменшилася на 56%. 

Але інше дослідження показало, що спітніла людина стає більш привабливою для комах. Відтак слід не забувати про використання дезодоранту під час тренувань, наголошує Мейсі.

  • Часник та вітамін В

Є твердження, що часник та домішки вітаміну В здатні відлякувати комарів. Однак це міф, який вчені спростували ще у 2005 році. Так вчені не зафіксували змін в кількості укусів між людьми, які споживали часник або плацебо. Тобто овоч ніяк не впливає на відлякування комах.

Те саме довело інше дослідження щодо прийому домішок вітаміну В.

  • Репелент ДЕТА

Репелент – хімічна речовина, яка відлякує комах, кліщів, гризунів та птахів. ДЕТА – один з найпопулярніших компонентів засобів від комах. Його запах не дуже приємний – як для людей, так і комарів. Але, за словами Мейсі, засоби з ДЕТА найдовше захищають від укусів комарів, порівнюючи з іншими репелентами. 

  • Оброблення одягу інсектицидом

Не подобається наносити репелент на шкіру – побризкайте інсектицидом на одяг. Наприклад, перметрином, радить експертка. За її словами, цей метод широко використовується військовими.

"Спробували всі ці поради, але комарі все ще кусають? Це тому, що ваша генетика також впливає на запах шкіри, отже, на те, наскільки ви привабливі для комарів", – підсумовує аспірантка Оксфордського університету.

Читайте також: Кліщі іксодові та енцефалітні: що слід знати про паразитів і як видалити кліща