Зміст:
  1. Головне про тестостерон
  2. Чому рівень тестостерону знижується
  3. Чи існує підвищений рівень тестостерону
  4. Коли слід перевірити тестостерон
  5. Корисні звички для підтримки рівня тестостерону

Стрес – один з факторів, який впливає на рівень чоловічого гормону тестостерону. За словами Ігоря Чорнокульського, лікаря уролога-андролога та кандидата медичних наук, в період повномасштабної війни у чоловіків спостерігається повільне падіння тестостерону. Ймовірно, це пов’язано з постійним стресом та недосипанням

В інтерв’ю для LIGA.Life лікар пояснив, коли слід перевірити рівень гормону, якими є ознаки зниженого та підвищеного тестостерону та чому безконтрольне використання його синтетичних аналогів для нарощування м’язової маси – невдала ідея.

Все про тестостерон – причини та симптоми зниження. Коли слід перевірити його рівень
Ігор Чорнокульський

Головне про тестостерон

Якщо коротко: тестостерон – гормон, який робить чоловіка відмінним від жінки. Його діяльність починається ще в лоні матері (під час внутрішньоутробного розвитку).

Так, до 40 днів вагітності ембріони обох статей розвиваються і виглядають однаково. Згодом завдяки дії невеликої кількості тестостерону починають формуватися чоловічі статеві органи, пояснює лікар. 

Член та яєчка – первинні статеві ознаки, за якими визначають стать у пологовому будинку. Однак у 8-12 років у хлопчиків починається статеве дозрівання та розвиток вторинних статевих ознак – ріст волосся на тілі та обличчі, грубшання голосу, нарощення м’язів, вироблення сперми тощо. Усе це також – результат роботи тестостерону.

Цікавий факт: і у чоловіків, і у жінок тестостерон відповідає за формування сексуального потягу або бажання – лібідо. Детальніше про це читайте за посиланням.

"Так званий "тестостерононасичений чоловік" – це кремезна людина невеликого зросту, з великою кількістю волосся на тілі, але лисою головою. В молодому віці тестостерон забезпечує набір м’язової маси, але "перекачані мʼязи" – результат не природного рівня гормону, а синтетичного. Його вводять в тіло додатково", – пояснює Ігор.

Але звідки береться тестостерон? Синтезується з холестерину у яєчках під впливом лютеїнізуючого гормону, а також у корі наднирників. 

Холестерин часто звинувачують у шкоді судинам, серцю, мозку, печінці та навіть кишківнику. Тому радять обмежити його джерела – червоне м’ясо, яйця, масло, солодощі, маргариновмісні продукти, смажені страви тощо. Однак насправді наш організм виробляє більше холестерину, ніж отримує з їжі. 

Тоді можна припустити: чим вищий холестерин, тим вищий рівень тестостерону? Не зовсім так.

"Провели експеримент за участі 20 чоловіків-вегетаріанців та 20 м'ясоїдів приблизно одного віку. Виявилося, що споживання тваринних жирів ніяк не впливає на рівень чоловічого гормону. Відтак, залежність між рівнями холестерину, який потрапляє в організм з їжею, та тестостерону не доведена", – розповідає уролог-андролог.

Детальніше про холестерин читайте у матеріалі: У більшості людей, які люблять смажене, – підвищений холестерин. Що це і як з цим жити

Чому рівень тестостерону знижується

Як вже згадували на початку статті, на зниження тестостерону може впливати стрес, але це не єдиний винуватець. Неприродне зниження рівня гормону може виникати через:

  • пошкодження яєчок (кастрація, інфекція, променева терапія, хімієтерапія, пухлини).
  • пухлини, інфекції, аутоімунні захворювання гіпофіза та гіпоталамуса (ділянок мозку) – органів, які беруть участь та регулюють вироблення тестостерону. Наприклад, саме гіпофіз передає сигнал яєчкам для синтезу гормону.
  • ожиріння. Лікар пояснює: "Під час набору жирової маси у чоловіків знижується рівень тестостерону та збільшується – жіночих гормонів (естрогенів). Вони між собою конкурують за рецептори. Відтак рівень чоловічого гормону знижується".
  • хвороби печінки та простати. Наприклад, на вироблення тестостерону впливає білок, який синтезується у простаті. Порушення синтезу білка призводить до браку чоловічого гормону.

"У такому разі лікар може призначити замісну терапію тестостероном. Її мета – вирівняти рівень гормону до фізіологічної норми", – пояснює Ігор.

З іншого боку, є природне зниження рівня тестостерону, яке відбувається з віком – після 22 років.

"18-22 роки – піковий вік для вироблення чоловічого статевого гормону. У цей час хлопці відчувають його максимальні прояви: набір м’язової маси, підвищене сексуальне бажання. Але після 22 років його рівень щороку знижується на 1%", – пояснює експерт.

У середньому в 45-55 років чоловіки переживають клімакс – критичне падіння тестостерону. Серед ознак:

  • набір жирової маси (особливо в зоні живота), яку складно скинути;
  • послаблення лібідо та ерекції;
  • розлади сечовипускання та хвороби передміхурової залози. Біль внизу живота, частіше виникає бажання сходити в туалет, зокрема вночі;
  • погіршення роботи серцево-судинної системи, вищий ризик інфарктів та інсультів.
  • погіршення кісткової тканини, відтак – збільшення ризику остеопорозу (крихкості кісток). 

Також, за словами лікаря, через гормональні зміни можуть проявитися інші проблеми, зокрема загострення хронічних захворювань (таких як простатит) та гіперплазія передміхурової залози (доброякісна пухлина) або рак цього органу. За статистикою, це одна з найпоширеніших онкологій у чоловіків. 

Для профілактики та раннього виявлення цих хвороб чоловікам після 40 років слід проходити щорічний чекап в уролога.

Що він включає – читайте за посиланням: Чекап здоров’я чоловіків після 30 та 40 років: важливість, рекомендації, аналізи

Чи існує підвищений рівень тестостерону

Так, але це рідкісне явище, каже лікар. На це може впливати декілька факторів:

  • конституція людини, зумовлена расою та національністю. Наприклад, жителі Кавказу мають вищий рівень чоловічого гормону, ніж європейці.
  • генетика.
  • захворювання, як, наприклад, аденома гіпофіза та хвороба наднирників.
  • пухлини яєчок.

Також трапляється аномально високий рівень тестостерону. Зазвичай він виникає у спортсменів, які вводять в організм високі дози анаболічних стероїдів, тестостерону або споріднених гормонів для нарощування м’язової маси. Але у результаті таке зловживання може призвести до неприємних наслідків:

  • низької кількості сперматозоїдів, зменшення яєчок та імпотенції;
  • пошкодження серцевого м'яза та підвищення ризику серцевого нападу;
  • збільшення простати з утрудненим сечовипусканням;
  • захворювання печінки;
  • акне;
  • затримки рідини з набряками ніг;
  • підвищення апетиту з можливим збільшенням ваги;
  • безсоння;
  • високий тиск;
  • підвищення ризику утворення тромбів;
  • зміна настрою.

"Неконтрольоване застосування тестостерону також може призвести до підвищення рівня жіночих статевих гормонів в організмі чоловіка. Про це слід пам’ятати перед прийомом великої дози синтетичного гормону", – додає лікар.

Коли слід перевірити тестостерон

Є декілька сигналів в організмі, які вказують на потребу звернення до уролога та перевірки рівня гормону:

  • поява проблем з сексуальним бажанням та ерекцією;
  • проблема з втратою ваги;
  • складність набору м’язової маси;
  • проблеми з ростом бороди.

Ймовірно, лікар вам призначить здати аналіз на рівень тестостерону. Його слід робити зранку та натще. Адже протягом дня рівень гормону природно зменшується. Пік припадає на ранок.

Корисні звички для підтримки рівня тестостерону

  • Регулярна фізактивність з силовими вправами. Так, дослідження 2015 року за участі чоловіків з ожирінням, показало, що збільшена фізактивність принесла більше користі для підвищення рівня тестостерону, ніж обмеження калорій. А силові тренування з додатковою вагою покращують рівень гормону в короткостроковій перспективі.
  • Споживання продуктів, багатих цинком, вітаміном Е, селеном та вітаміном D. Усі ці мікроелементи впливають на функцію яєчок, вироблення тестостерону і сперматозоїдів. Але пам’ятайте: безконтрольний прийом харчових добавок може бути токсичним для організму. Проконсультуйтесь з лікарем перед споживанням.
  • Мінімізація або повна відмова від алкоголю. Адже зловживання може призвести до зниження функції яєчок.
  • Збалансований раціон, який базується на білках, корисних жирах та складних вуглеводах. Натомість переїдання або обмежувальні дієти можуть порушити рівень тестостерону, доводять дослідження.
  • Регулювання стресу. Раптове підвищення гормону стресу (кортизолу) може швидко знизити рівень тестостерону.
  • Якісний сон. Дослідження доводять: погіршення сну може бути пов’язане зі зниженням рівня чоловічого гормону. Про те, що таке якісний сон та яка його гігієна, – читайте за посиланням.
  • Регулярне статеве життя. "Тестостерон – гормон, який реалізує цю функцію. Якщо вона не використовується, організм вважає її не потрібною і пригнічує. Окрім того, застійні явища повʼязані з відсутністю регулярного статевого життя негативно впливають на статеві органи", – додає уролог-андролог.
Читайте також: Масажери, компреси з капусти та контрастний душ. Чому виникають набряки і як їх позбутися