Чим відрізняються кухонна, морська, гімалайська, кошерна та кельтська солі
Фото: depositphotos.com

Сіль – це хлорид натрію. Ми використовуємо його в кулінарії як натуральний підсилювач смаку. Деякі види солі також застосовують як спеції та прикраси. 

Кухонна або рафінована сіль

Найпоширеніший вид солі. Вона вважається високоочищеною через те, що на 97% складається з хлориду та натрію. У деяких країнах додають йод.

Так дослідження доводить, що у світі спостерігається дефіцит йоду.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, більшість українців споживає лише 40-80 мкг йоду на добу. У зоні найбільшого ризику –  Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше. 

Через це йод додають у сіль, щоб відновити баланс. Проте якщо ви вирішили відмовитись від кухонної йодованої солі, то слід слід додати в раціон інші джерела йоду, наприклад, грудка індички, консервований тунець, йогурт та креветки. 

Окрім цього, рафінована сіль дуже подрібнена, через це вона може злипатися в грудочки. Деякі виробники додають спеціальну речовину, яка допомагає уникнути злипання.

Чим відрізняються кухонна, морська, гімалайська, кошерна та кельтська солі
Фото: depositphotos.com

Морська сіль

Морську сіль отримують завдяки випаровуванню морської води. Зазвичай вона крупниста.

За результатами дослідження, на відміну від кухонної солі, морська містить менше хлориду натрію та незначну кількість мінералів: цинк, калій, магній та залізо.

Морська сіль має два недоліки:

  • через забруднення океанів містить невелику частку важких металів, наприклад, свинець;

  • містить мікропластик – малий залишок мікроелементів. Але деякі вчені вважають, що він має низький рівень впливу на здоров’я.

Морська сіль також грубіша за кухонну. Під час додавання її в їжу відчувається різкий солоний присмак.

Мікроелементи та домішки, що містяться в морській солі можуть впливати на її смак. Наприклад калій та магній дають гіркоту.

Чим відрізняються кухонна, морська, гімалайська, кошерна та кельтська солі
Фото: depositphotos.com

Гімалайська рожева сіль

Гімалайську сіль видобувають у Пакистані. Вона походить із соляної шахти Ківра – друга за величиною соляна шахта у світі.

Така сіль має рожевий колір через незначну кількість оксиду заліза (іржі). За результатами дослідження, вона містить більшу кількість кальцію, заліза, калію та магнію, ніж кухонна.

Головна відмінність від інших солей – аромат та колір. Вона може бути як дрібна, так і груба. Щоб замінити чайну ложку кухонної солі, використовуйте більшу кількість грубої гімалайської солі у співвідношенні 1:2.

Чим відрізняються кухонна, морська, гімалайська, кошерна та кельтська солі
Фото: depositphotos.com

Кошерна сіль

Кошерна сіль – груба харчова сіль без йоду та інших добавок. Її можна отримати як з підземних шахт, так і з морської води. 

Основною відмінністю кухонної солі від кошерної є структура кристалів. Кошерною сіллю легше приправляти страви через великий розмір кристалів. Проте на смак вона не відрізняється від кухонної.

Пам’ятайте, що чайна ложка кошерної солі важить набагато менше, ніж звичайної. Тому не треба замінювати їх в однаковому співвідношенні.

Чим відрізняються кухонна, морська, гімалайська, кошерна та кельтська солі
Фото: depositphotos.com

Кельтська сіль

Кельтська сіль – вид морської солі, який набув популярності у Франції. 

Вона світло-сірого кольору. Її добувають з води, тому сіль є досить вологою та має приємний солоний присмак.

Кельтська сіль містить менше натрію, ніж звичайна кухонна сіль, проте вона багата кальцієм та магнієм. Також містить калій, цинк, залізо, мідь та марганець.

Сіль зберігається довго. Її можна знайти у дрібному, напівдрібному та грубому вигляді. 

Чим відрізняються кухонна, морська, гімалайська, кошерна та кельтська солі
Фото: depositphotos.com

Норма вживання солі

Ці компоненти є життєво важливими для людини. Проте, за результатами дослідження, занадто багато солі в раціоні призводить до підвищеного кров'яного тиску, набряків, посиленої спраги та підвищеного ризику раку шлунка. 

Навіть попри багатий вміст мінералів не слід зловживати сіллю. Наприклад, вміст магнію в кельтській солі 0,3%. Тобто, щоб отримати денну норму, потрібно з’їсти 100 г.

За даними Міністерства охорони здоров’я України добова норма солі для дорослої людини 5 грамів. Це приблизно одна чайна ложка. 

Читайте також:

  • Як зрозуміти, що ви їсте забагато солі.  Чотири головні симптоми
  • Корисно знати |  А що якщо: їсти забагато солі
  • Вино, сир та баранина покращують когнітивні здібності, а сіль шкодить – дослідження

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.

Даша Лобанок, для LIGA.Life