Що буде, якщо не їсти овочі?
Фото: depositphotos.com

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, 1,7 мільйона смертей у всьому світі пов’язані з недостатнім споживанням фруктів та овочів.

Ризик таких захворювань, як рак шлунково-кишкового тракту, хвороби серця, розвиток цукрового діабету 2 типу та ожиріння, може зменшитись з додаванням у раціон перцю, моркви, огірків, броколі та інших овочів.

Вони містять необхідні вітаміни, мінерали, антиоксиданти та клітковини, без яких наш організм може ослабнути.

Так вітаміни та мінерали дозволяють організму здійснювати важливі хімічні реакції, які беруть участь у всьому – від здоров'я серця до кісток і контролю рівня цукру в крові.

Фітохімікати та антиоксиданти допомагають нейтралізувати вільні радикали, які можуть пошкодити ДНК у клітинах та збільшити ризик виникнення раку. Клітковина знижує рівень шкідливого холестерину та підтримує здоров’я кишечника, що може зменшити ризик серцевих захворювань та захворювань товстої кишки.

Овочі – джерела клітковини

Овочі є одним з найголовніших джерел клітковини у раціоні людини. Щоденна доза клітковини має становити 25-38 грамів. Проте згідно з доповіддю, опублікованою в журналі Nutrients , сьогодні середнє споживання клітковини падає – 11-19 грамів на день. 

Недостача клітковини збільшує ризик виникнення проблем з кишечником, таких як запор та геморой. Окрім цього, підвищується ризик серцевих захворювань: інсульту, високого кров’яного тиску, ожиріння, діабету 2 типу, раку товстої кишки та раку молочної залози.

Овочі – запас вітамінів та калію

Овочі багаті на фолат (фолієву кислоту), вітаміни А, Е, С та калій.

Нестача калію може спричинити такі негативні наслідки, як нерегулярне серцебиття, труднощі з правильним скороченням м’язів та гіпертонію.

Овочі – помічник під час схуднення

Овочі мають низький вміст жиру та калорій, тому вилучення їх із раціону може ускладнити управління вагою. Вони також містять багато клітковини та води. Саме вони додають об’єму їжі та наповнюють шлунок швидше, ніж продукти з низьким вмістом клітковини.

Люди, які не їдять багато овочів, схильні замінювати їх більш калорійною їжею, такою як макарони або додаткова порція м’яса. Користі від таких продуктів буде менше, а калорій більше.

Як додати в раціон більше овочей?

Якщо ви не звикли їсти овочі, нетревіальні рецепти дня від видання Liga.Life вам в цьому допоможуть:

  • До ранкової фріттати додавайте помідори, кабачок, баклажан та болгарський перець.
  • На перекус можете приготувати овочево-фруктового смузі, змішавши трохи фруктів з кількома жменями шпинату та грецьким йогуртом.
  • На обід готуйте салат з овочами або гарбузовий крем-суп чи подібну страву з брокколі
  • Кус-кус з овочами та курячим м'ясом зроблять вашу вечерю незабутньою.