Десять хвилин ходьби покращують настрій та допомагають побороти тривогу – дослідження
Фото: unsplash.com

Регулярна рухливість має багато переваг для здоров'я: від поліпшення сну та зменшення ризику серцево-судинних хвороб до зниження ризику хронічних захворювань та більш регульованого балансу гормонів.

Про це пишуть експерти ресурсу Myfitnesspal.

Існує також безліч доказів того, що фізична активність знижує ризик депресії. Найцікавіше, що для того, щоб відчути позитивний ефект не потрібно тренуватися годинами у спортивній залі чи бігти марафон. Лише 10 хвилин швидкої прогулянки можуть сприяти усім згаданим перевагам.

Дослідники Anxiety and Depression Association of America виявили, що 10-хвилинна прогулянка може бути настільки ж хорошою, як 45-хвилинне тренування. Звичайно, ефекти будуть не настільки довготривалі, як після годинного тренування, але не менш відчутними.

Чому ходьба корисна для емоційного стану

Зв'язок між фізичними вправами та емоційним станом добре встановлений.

Дослідження, опубліковане в Current Sports Report Reports, показало, що люди з вищим рівнем фізичної активності мали менше симптомів депресії. Ці результати узгоджувались у різних країнах і культурах та серед учасників різного віку (від дітей до людей похилого віку).

Існує багато теорій про механізм впливу рухливості на емоційний стан. Справа у гормонах. Коли ви рухаєтесь, підвищується рівень ендорфіну (гормону щастя).

Окрім цього, дослідники спостерігали зменшення внутрішніх запалень в організмі, що також може вплинути на настрій та зменшити рівень депресії та тривоги. 

І не варто забувати про додаткове задоволення від дозвілля на природі. Особливо, коли ви прогулюєтесь мальовничою місцевістю в компанії близької людини. Це також підвищує відчуття щастя та піднесеного настрою.

Рухлива перерва

Невелику прогулянку легко додати у свій графік. Це може бути не лише вихід в парк, але вигул собаки, прогулянка до метро або прогулянка замість транспорту дорогою до офісу, підйом сходами замість ліфта тощо.

Дослідження, опубліковане в British Journal of Sports Medicine, показало, що загальна кількість активного часу щодня, має велике значення, навіть якщо це декілька короткотривалих епізодів рухливості. Це означає, що робити 5 прогулянок по 10 хвилин кожна – це те саме, що й 50-хвилинна прогулянка. 

Для більшості людей ідея фізичних вправ не включає такі короткі сплески, але вони дійсно мають позитивний ефект. Адже чим більше руху ви отримуєте, тим більше переваг ви спостерігаєте.

Читайте також:

  • Обмаль часу на спорт. Три види кардіотренувань, які можна виконати за 30 хвилин
  • Інтенсивна ходьба чи прогулянка пагорбистою місцевістю. Що краще для схуднення
  • Скільки потрібно ходити, щоб схуднути. Чим відрізняється біг від ходьби
Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.