Як 10 хвилин фізичної активності може покращити ваше здоров'я – дослідження
Фото: depositphotos.com

Кожен з нас може знайти 10 вільних хвилин щодня для виконання фізичних вправ. Результати нового дослідження припускають, що цього буде цілком достатньо для подовження тривалості життя.

За словами вчених, виконання фізичної активності помірної або високої інтенсивності протягом 10 хв щодня у віці 40-85 років може врятувати 110 000 смертей на рік.

Проте на 10 хвилинах не слід зупинятися. Дослідники запевняють, що якщо люди збільшать тривалість до 20 хв, то це допоможе уникнути 209 459 смертей, а до 30 хв – 272 297.

"Регулярні фізичні вправи мають користь для практично кожної системи органів нашого тіла. Активність знижує артеріальний тиск, рівень цукру і холестерину в крові. Вправи також можуть допомогти нам покращити якість сну та настрій, самопочуття та якість життя", – пояснює в інтерв'ю для Healthline Ваніта Рахман, директорка та лікарка Barnard Medical Center.

Регулярні фізичні вправи також можуть захистити від природних фізичних наслідків старіння.

"У 30 років ми всі починаємо відчувати певний рівень втрати м’язової маси, пов’язаний з віком, який називається саркопенією. Якщо ми активні щодня, то втрачаємо менше. Проте якщо неактивні, можемо втратити в середньому від 3 до 5% м’язової маси за десятиліття. Збереження здорової м’язової маси для вашого віку є ключем до запобігання падінням і нездорових станів, а також для підвищення якості та тривалості життя", – пояснює Данін Фрудж, лікарка та директорка Pritikin Longevity Center.

Знайдіть час для тренування

Подолання бар’єру "обов'язкових 30-хвилинних тренувань" є важливим, підтверджує дослідження.

"Часто буває, що люди настільки зосереджені на потребі 30-хвилинної рухливості щодня, що у разі браку часу на повне півгодинне тренування, вони взагалі нічого не роблять. Це дослідження – хороше нагадуванням про те, що будь-яка рухливість протягом дня краще, ніж її цілковита відсутність", – стверджує Дана Райан, директорка Herbalife Nutrition.

За словами, експертки з фітнес-харчування Тіни Гупти, 10 хв на день здаються номінальними. Але протягом року в сумі це години тренувань.

З чого розпочати? Найважливіше – знайдіть те, що найкраще підходить для вашого графіка та вподобань.

Також спробуйте додати більше рухливості в щоденну рутину. 

"Це можуть бути прості речі, як піднятися сходами замість ліфта, зробити кілька робочих дзвінків під час прогулянки. Якщо це можливо, заплануйте декілька 5–10-хвилинних перерв на день, щоб виконати прості вправи (біг на місці або присідання). Так ви збільшите активність і отримаєте переваги, які допомагають вашому тілу функціонувати оптимально для кращого життя", – пояснює Райан.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин