Спорт може зменшити стрес, проте є одне "але" – дослідження
Фото: unsplash.com

Фізичну активність часто рекламують як засіб для зняття стресу. Проте цей ефект отримають не всі. Адже це залежить від того, для чого ви займаєтеся спортом.

Нове дослідження показало, що внутрішня мотивація відіграє ключову роль у підвищенні рівня задоволення життям.

Цей тип мотивації пов’язаний з діяльністю, виконуючи яку, ви отримуєте задоволення. На противагу, зовнішня мотивація пов’язана з результатом діяльності. Можливо, краще мати обидва типи, але для зниження стресу внутрішня мотивація важливіша.

Наприклад, ви можете займатися спортом для збільшення м’язової маси або покращення здоров’я. Це зовнішні мотиви. Для цього ви обираєте заняття, яке вам подобається, наприклад, танці, силові тренування, бойові мистецтва або HIIT. У результаті вони приносять вам задоволення.

Результати дослідження

У недавньому дослідженні вчені розглянули 864 молоді людини зі Швейцарії віком від 16 до 25 років. Вони оцінили рівень стресу та фізичну активність учасників. Через 10 місяців активні учасники мали нижчий рівень стресу, ніж їхні менш активні однолітки.

Лише фізична активність не забезпечувала зв’язок між стресом і рівнем задоволення життям. Найімовірніша причина такого результату криється у внутрішній мотивації.

За словами дослідниці з кафедри психології Базельського університету у Швейцарії Сільвії Мейєр, внутрішня мотивація не тільки сприяє регулярності, але й забезпечує переваги для психічного здоров’я, особливо для молодих людей.

"За умови, що виконання фізичних вправ внутрішньо мотивоване, вони можуть допомогти людям краще впоратися зі стресом", – пише доктор Мейєр.

Зовнішня мотивація супроводжується потенційним розчаруванням, якщо цих цілей не досягнути. Окрім того, це може стати проблемою, якщо зовнішня мотивація пов’язана з негативною перспективою, наприклад, відчуттям невдачі, якщо довелося пропустити одне тренування. 

"Самої фізичної активності може бути недостатньою для того, щоби пом’якшити зниження задоволення життям, спричинене підвищеним стресом. Внутрішня мотивація є ключовим компонентом, який викликає позитивні почуття", – стверджує доктор Мейєр. 

Дослідження та вік

Попри те, що нещодавнє дослідження проводилося лише за участі молодих людей, згідно з попередніми дослідженнями, результати стосуються всіх, хто використовує спорт для зняття стресу.

Наприклад, дослідження Neuroscience Research передбачало відстеження нейронної активності дорослих людей під час виконання вправ, які були як внутрішньо, так і зовнішньо мотивованими.

Дослідники виявили, що кожен тип мотивації впливає на мозок по-різному. Зокрема внутрішня залучає частину мозку, пов’язану із задоволенням і насолодою.

Дослідження, опубліковане в International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, показало, що цей тип мотивації також підвищує ймовірність регулярної фізактивності, яка можуть знизити ризики:

  • серцево-судинних захворювань;
  • цукрового діабету 2 типу;
  • раку;
  • гіпертонії;
  • ожиріння;
  • остеопорозу;
  • депресії.

Як знайти внутрішню мотивацію

Якщо ви ще не знайшли джерело внутрішньої мотивації, продовжуйте пробувати нові види спорту, пропонує Майк Метьюз, автор книги The Little Black Book of Workout Motivation.

"Відправною точкою, коли ви намагаєтеся знайти заняття, яке вам подобається, є побудова способу життя. Він може включати виконання кількох видів вправ. Якщо помітили, що ви дійсно отримуєте задоволення від діяльності, збільшуйте її частоту", – радить Метьюз. 

Він пропонує практикувати певний вид тренування протягом 1-2 місяців, щоби перевірити, чи ви з нетерпінням чекаєте на нове тренування.

"Існує так багато способів отримувати задоволення і залишатися у формі, що немає причин продовжувати робити те, що не приносить вам енергію", – пояснює Метьюз.

Якщо раніше ви любили якусь діяльність, але останнім часом вона не викликає у вас позитивних відчуттів, можливо, настав час змінити вид активності. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин