Як письмо може покращити психічне здоров'я. Три практичні методи
Фото: unsplash.com

Існує теорія, що накопичення емоцій призводить до психологічних переживань. Щоб покращити цей стан, варто розкривати свої емоції. Письмо – це безкоштовний, безпечний та конфіденційний спосіб поділитись переживаннями.

Окрім цього, останні дослідження доводять, що важливо працювати над самосвідомістю. За її допомогою ми можемо більше усвідомлювати свої риси, поведінку, почуття, переконання, цінності та мотивацію.

Вона також підвищує впевненість у собі, допомагає приймати рішення, планувати майбутнє, впливає на задоволення від роботи та мотивує нас до ефективної роботи та лідерських позицій.  

Практикуючи свою самосвідомість ми вдосконалюємось. До того ж письмо може бути особливо корисним для підвищення самосвідомості, оскільки його можна практикувати щодня. Перечитування написаного дає глибше розуміння наших думок, почуттів, поведінки та переконань.

Експерти ресурсу The Conversation описують три способи письма, які допоможуть покращити самосвідомість, а отже і психічне здоров’я.

Виразне письмо

Метою такого методу є переборення емоційно складних моментів.

Його часто використовують з терапевтичною ціллю, адже людина повинна описати свої думки та почуття, пов'язані зі стресом.

Дослідження показують, що виразне письмо може посилити самосвідомість, зменшити симптоми депресії, тривожні думки та гостроту сприйняття стресу.

Рефлексивне письмо

Мета – дати людям можливість чітко оцінити свої дії для навчання та розвитку.

Рефлексивне письмо регулярно використовується в професійних умовах. Наприклад, щоб допомогти медсестрам, лікарям, вчителям, психологам та соціальним працівникам стати ефективнішими на роботі.

Щоб виконати завдання потрібно бути відкритим та допитливим. Ви задаєте собі питання на, які мусите чесно відповісти. Наприклад, запитайте себе, що вам подобається в роботі.

Так ви підвищуєте самосвідомість завдяки власному досвіду. 

Креативне письмо

Творче письмо змушує уяву та пам'ять працювати ефективніше. Потрібно використовувати образи та метафори для передачі емоцій. Це може бути будь-який формат: вірші, романи, оповідання.

Креативне письмо – унікальний спосіб розібратись у своїх думках та почуттях. Через написання власної історії, ви передаєте свої емоції та настрій. Окрім цього, це гарний спосіб розказати іншим про біль, який важко виразити під час розмови.

Спробуйте описати власні почуття, розкажіть про свій біль та подумайте, що змінилось у вашому житті за останній рік. 

Лише 15 хвилин письма допоможе підвищити самосвідомість та самооцінку, а також покращити психічне здоров'я.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Даша Лобанок для LIGA.Life