Як смартфони впливають на розвиток зайвої ваги та ожиріння – дослідження
Фото: unsplash.com

Вчені з Південної Кореї провели дослідження за участі 53 000 підлітків. Виявилось, що діти, які користувались смартфоном понад дві години на день, значно частіше їли оброблену їжу та споживали менше фруктів та овочів, ніж підлітки, які рідше користувались телефоном.

Окрім того, діти, які користувались смартфонами понад три години на день, значно частіше страждали від надмірної ваги або ожиріння.

За словами лікарки-ендокринолога та директорки American Board of Obesity Medicine Рехи Б. Кумар, час проведений за екраном смартфона – це сидяча діяльність, яка заміщує корисніші активності, наприклад, спорт або командні ігри на спортивному майданчику.

Також вчені прийшли до наступних висновків:

  • Підлітки, які щодня проводили за телефоном щонайменше п'ять годин, частіше вживали підсолоджені напої та їли фаст-фуд, чипси та локшину швидкого приготування, у порівнянні з респондентами, які проводили за телефоном менше, ніж дві години на день.
  • Діти, які використовували свої телефони для пошуку інформації, мали здоровішу харчову поведінку, ніж ті, хто користувався телефоном, щоб спілкуватися, грати в ігри, переглядати відео та слухати музику.
  • Підлітки, які грали в ігри, дивилися відео, слухали музику та читали вебромани, частіше мали надлишкову вагу або ожиріння.

Несвідоме формування шкідливих звичок

Користуючись смартфоном легко не помітити, скільки шкідливої їжі людина з'їла впродовж переписки з друзями чи перегляду відео.

"Коли ми їмо під час концентрації на смартфоні, ми, як правило, сильно переїдаємо. Це або безглуздий перекус, або дуже швидке споживання їжі, яке не дає травній системі достатньо часу для передачі сигналу у мозок про рівень ситості. Саме тому виникає переїдання", – розповідає Крістіна Браун, коуч з втрати ваги.

За її словами, пандемія сприяла розвитку цієї шкідливої звички. Оскільки соціальне дистанціювання змусило підлітків і дорослих використовувати комп'ютери та смартфони для навчання, роботи та соціальної взаємодії з друзями та родиною.

Автори дослідження додають, що на підлітків також впливає реклама шкідливої їжі.

"Якби ми могли просто змусити маркетологів більше зосередитись на здоровому харчуванні і на демонстрації, наскільки легко можна харчуватися корисно, ми могли б зменшити випадки дитячої надмірної ваги та ожиріння", – коментує Браун.

Як подолати цю звичку

Оскільки багато підлітків самостійно не ставлять у пріоритеті здорове харчування чи фізичну активність, батьки мають наголосити на їх важливості.

Про це пише ресурс Healthline.

Експерти радять дорослим та дітям дотримуватись наступних порад:

  • Не їжте, тримаючи поруч смартфон

Встановіть жорстке правило: відклади телефон – дозволь собі спокійно поїсти. 

Кумар радить замінити прийоми їжі зі смартфоном на спільні сніданки, обіди та вечері у компанії друзів чи родини.

Подібне правило має стосуватися фізичної активності.

  • Обмежте екранний час

Встановіть обмеження на користування смартфоном.

Так у підлітків з'явиться можливість пошукати нове дозвілля: прогулянки, їзда на велосипеді, читання паперової книги тощо.

  • Ведіть щоденник харчування

Відстеження всього, що ви їсте, допоможе контролювати кількість та якість спожитих калорій.

"Я завжди буду наголошувати на важливості структури, коли справа стосується збалансування раціону, фізичних вправ, часу, проведеного за екраном, та здорового сну. Нам потрібно стежити за своєю поведінкою та самостійно її контролювати", – пояснює лікарка-ендокринолог.

Щоденник харчування також допоможе позбутися пустих калорій у вигляді ласощів, фаст-фудів та чипсів.

  • Встановіть таймер на своєму смартфоні

Щоб не сидіти і не дивитись на телефон годинами, встановить будильник, який спрацьовуватиме щогодини, як нагадування про руханку.

"Будь-який додатковий рух, навіть якщо це всього кілька хвилин щогодини, матиме користь для здоров'я", – радить Браун.

  • Постійте з телефоном

Замість того, щоб лежати чи сідати з телефоном, спробуйте встати та постояти.

"Це схоже на альтернативу стоячого столу в офісі", – пояснює Браун.

  • Спіть вночі

Приберіть смартфон за дві години до сну. Замініть екран телефону паперовою книгою або медитацією.

"Ми повинні спати вночі, адже гормональні ритми нашого тіла налаштовані на сон, а не на їжу чи роботу. Коли день і ніч плутаються, харчові звички порушуються, а сигнали про голод і ситість не працюють нормально, що призводить до надмірного споживання калорій і збільшення ваги", – пояснює Кумар.

  • Використовуйте смартфони для зміцнення здоров’я

Перевага використання смартфонів – доступ до інформації та інструментів, які покращують здоров’я.

Наприклад, програми відстеження споживання калорій або фізичної активності. 

Також в інтернеті можна знайти безліч онлайн-програм для домашніх тренувань або відео комплексів вправ від йоги до HIIT.

Тому використовуйте смартфон з користю для себе та свого здоров'я.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.