Міфи про вуглеводи. Чому вони корисні для здоров'я людини – пояснюють дієтологи
Фото: depositphotos.com

Вуглеводи – це ті макроелементи, які часто називають шкідливими. Насправді вони необхідні для правильної життєдіяльності нашого організму та функціонування внутрішніх органів. 

Їхнє різке скорочення може призвести до зниження рівня енергії, переїдання, відсутності якісного насичення та прояву тяги до солодощів. 

Детальніше про види, шкоду та користь вуглеводів рекомендуємо прочитати:

  • Не бійтесь вуглеводів! Навіщо вони, як отримати лише користь: види, норми, дієти

Експерти ресурсу Myfitnesspal розвінчали найрозповсюдженіші міфи про вуглеводи.

Ви не втратите вагу, поки споживаєте вуглеводи

"Це правда, що люди на кето дієті, яка передбачає скорочення споживання вуглеводів, спочатку відчувають швидшу втрату ваги. Однак кілограми можуть повернутися, коли ви відмовитесь від суворого стилю харчування. Зрештою, дослідження показують, що загальні результати зниження ваги під час кето дієти або іншого низьковуглеводного раціону відповідають іншим, менш обмежувальним планам харчування", – розповідає дієтологиня Саманта Кассетті.

Ба більше, включення вуглеводів до раціону під час схуднення має корисні наслідки.

"Багато моїх клієнтів намагалися скоротити вуглеводи, щоб схуднути. Поте вони почуваються краще і отримують більше радості та задоволення від їжі, коли в раціоні присутні вуглеводи. Головне – обирати корисні складні вуглеводи та правильний розмір порцій", – радить Касетті.

Вуглеводи спричиняють набір ваги

Вуглеводи у найбільш розщепленому вигляді – це цукор, який організм надзвичайно легко розщеплює. Вони потрібні в організмі, як паливо для мозку, м'язів і практично кожного внутрішнього органу.

Якщо в організмі є надлишок цукру, може статися три речі:

  • Тіло вважає марною витратою енергії – створення місця для зберігання цукру. Тому воно збільшує швидкість обміну речовин настільки, щоб спалити його.
  • Вони будуть зберігатися у вигляді глікогену в м’язовій тканині або печінці, як джерела енергії під час тренування.
  • Тіло почне процес ліпогенезу або накопичення жиру.

"Третій варіант є найбільш енергомістким, тому ваше тіло не буде з легкістю обирати цей варіант, якщо цього не потрібно. Як правило, це трапляється, коли ви з’їли значно більше їжі, ніж ваше тіло може використати", – пояснює дієтологиня Марія Сорбара Мора. 

Усі вуглеводи однакові

"Багато людей думають про хліб та макарони, коли уявляють вуглеводи, але вони бувають різних форм. Деякі з них більш корисні для здоров'я, ніж інші. Часто, коли хтось "урізає вуглеводи", вони насправді мають на увазі вилучення швидких (простих) вуглеводів зі свого раціону, а саме: білий хліб та солодощі", – говорить Касетті. 

Вуглеводи не впливають на здоров'я кишківника

"Вуглеводи важливі, оскільки вони допомагають здоровим кишковим бактеріям процвітати. Хороші бактерії допомагають підтримувати наш шлунково-кишковий тракт здоровим і діють як імунний бар'єр для шкідливих бактерій, які можуть збільшувати ризик розвитку хвороб", – зазначає лікарка Меліса Махер. 

Клітковина відіграє ключову роль у живленні кишкових бактерій. Вуглеводи, які можуть допомогти в харчуванні мікробіому, включають цільні зерна, фрукти, бобові та овочі.

Читайте також:

  • Все про бобові: горох, квасоля, нут та сочевиця. Користь, ризики споживання та рецепти
  • Низькокалорійні фрукти з високим вмістом вітамінів, які варто додати у свій раціон
  • Все про крупи: овес, гречка, булгур, білий та коричневий рис, кус-кус. Користь та рецепти

Не потрібно їсти вуглеводи до та після тренування

Багато людей пріоритетно вживають білок під час тренувань, щоб максимізувати ріст м’язів.

"Люди помилково зосереджуються лише на білках, щоб підтримувати результати тренувань або загальну цілісність м'язів. Білки та вуглеводи працюють разом, щоб забезпечити м’язи паливом та сировиною для відновлення та зміцнення. Якщо уникати вуглеводів, ви ризикуєте втратити м’язову масу або погано відновитися", – пояснює дієтологиня Ліз Вайоснік.

Насправді корисно споживати вуглеводи до і після тренування, особливо якщо ви хочете наростити м’язи.

За словами дієтологині, вуглеводи перед тренуванням забезпечують швидкий заряд енергії, що вимагається для рухливості м’язів, а після тренування – якісне відновлення м’язів.

Вуглеводи шкідливі для здоров'я

Вуглеводи корисні для здоров'я.

"Складні вуглеводи відіграють важливу роль для здоров’я серця та зниження ризику цукрового діабету. Наприклад, клітковина позитивно впливає на рівень холестерину та допомагає регулювати рівень цукру та енергії в крові протягом дня", – зазначає Мачер

Читайте також:

  • Жирів не варто уникати. Пояснюємо види, користь та шкоду жирів і скільки їх слід їсти
  • Швидке спалювання вуглеводів та інші причини поїсти перед тренуванням
  • П'ять ознак того, що ви їсте забагато білків. Яка їхня добова норма

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.