П'ять ознак того, що ви їсте забагато білків. Яка їхня добова норма
Фото: depositphotos.com

З трьох макроелементів (білків, вуглеводів та жирів) білок має найкращу репутацію. Він потрібен організму для виготовлення та відновлення клітин.

Девід Бучин, доктор медичних наук, в інтерв'ю для ресурсу LIVESTRONG.com стверджує, що більшості дорослих потрібно від 40 до 50 грамів білку на день.

За словами дієтологині Алісії Гальвін, варто дотримуватись правила: 0,8 г білка на 1 кг ваги людини. 

"Якщо ви фізично активні збільште цей показник до 1,2-1,7 г білка на кілограм", – рекомендує Гальвін.

Радимо також прочитати:

Чи можна їсти сосиски дітям і дорослим? Як часто можна їсти і як правильно обирати

Експерти Harvard Health Publishing вказують про обмеження в 2 г на кілограм ваги тіла. Тобто людина вагою 63,5 кг має споживати 125 г білків на день. Але споживати більше, ніж ця норма не варто. Згідно з оглядом Food & Function, така кількість білку з часом може призвести до проблем зі здоров’ям органів травлення, нирок та крові.

Серед головних наслідків споживання великої кількості білків:

Зневоднення

Навіть якщо споживання води взагалі не змінилося, ви можете відчути зневоднення внаслідок включення в раціоні великої кількості м'яса, яєць, йогуртів та інших продуктів з високим вмістом білка.

Найбільш вірогідною причиною є те, що дієта з високим вмістом білка може призвести до підвищеного рівня азоту.

"Одним із компонентів білка є азот. Якщо ви їсте занадто багато білка, організм намагатиметься вимити надлишок азоту, що призведе до вимивання води та збільшення сечовипускання", – пояснює дієтологиня Алісія Гальвін.

Головний біль та слабкість

Ці симптоми можуть виникати внаслідок перебування організму в кетозі. 

Кетоз – це метаболічний стан, який відбувається, коли організм покладається на жир як паливо, а не на цукор із вуглеводів. Це головна мета кето-дієти.

Читайте більше про кето-дієту у матеріалах:

  • Кетогенна дієта допоможе підтримувати здоров’я серцево-судинної системи
  • Не бійтесь вуглеводів! Навіщо вони, як отримати лише користь: види, норми, дієти

"Ви відчуваєте слабкість, оскільки у вас не так багато цукру в організмі. Ви спалили всі свої запаси цукру", – говорить доктор Бучин.

Неприємний запах з ротової порожнини

Організм, перебуваючи в кетозі, може виробляти ацетон. Згідно з дослідженням, проведеним у квітні 2015 року, наявність кетонового ацетону в диханні може бути показником того, що людина перебуває у кетозі.

Гальвін додає, що причиною неприємного запаху може бути наявність двох амінокислот, що містяться в білку.

"Це ті амінокислоти, що містять сірку: цистеїн і метіонін. Коли людина споживає білок, у них є певні типи бактерій, які перетворюють амінокислоти в сполуки сірки. Це може призвести до неприємного запаху з рота", – говорить Гальвін.

Закреп

Якщо ви їсте багато білка, швидше за все, ви скорочуєте іншу частину свого раціону. Наприклад, за раціоном дієти Аткінс, людина обмежує споживання вуглеводів, але збільшує кількість білку.

Експерти Mayo Clinic, стверджують, що таким чином ви можете втратити клітковину. У довгостроковій перспективі це призводить до закрепів.

Споживання продуктів, багатих клітковиною (цільнозернові та бобові) може подолати цю проблему. 

Закрепи також можуть виникнути у людей, які після відмови від тваринних білків повертають їх у свій раціон. Наприклад, після посту чи дотримання вегетаріанського або веганського раціону. 

Про піст та вегетаріанський раціон читайте тут:

  • Великий піст. Що можна їсти для максимальної користі для здоров'я. Радить дієтолог
  • Підступна веганська ковбаса або Що слід знати про перехід на рослинне харчування без м’яса

Камені в нирках

Для більшості людей наведені вище симптоми не є величезною проблемою. Але якщо у вас є проблеми з нирками, надмірна кількість білка може викликати занепокоєння.

За даними Harvard Health Publishing, споживання великої кількості тваринного білка (м’ясо, яйця і морепродукти) може підвищити рівень сечової кислоти в організмі. Надалі це може призвести до розвитку каменів у нирках. Дієта з високим вмістом білка також знижує рівень сечового цитрату в організмі. Це хімічна речовина, яка протидіє утворенню каменів у нирках.

Вживання великої кількості білка виводить кальцій з організму, що також може призвести до утворення каменів у нирках.

Висновок. Більшість описаних вище симптомів можна виправити зменшенням порції білку та додаванням вуглеводів в раціон. Проте надійним способом стане консультація з дієтологом щодо збалансованого раціону. 

Читайте також:

  • Що таке дієта NOOM та чи варто її спробувати
  • Чому споживання ковбаси – шкідливе для здоров'я – дослідження
  • Рецепти вітамінних салатів з апельсинами

Більше їжі та смачних рецептів – у нашому Телеграм каналі Mood food.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.