Швидке спалювання вуглеводів та інші причини поїсти перед тренуванням
Фото: unsplash.com

Сніданок перед тренуванням допоможе тілу спалювати вуглеводи під час фізичної активності та швидше засвоювати їжу.

Про це йдеться у дослідженні вчених Університету Бата у Великобританії.

Дослідники спостерігали, як одна група чоловіків-спортсменів їли кашу з молоком за дві години до велотренування тривалістю одна година. Інша група чоловіків не їли нічого зранку і їхали на тренування голодними.

Вчені виявили, що ті, хто снідав, збільшили швидкість спалення вуглеводів під час тренування у порівнянні з тими, хто займався натщесерце.

"Ми виявили, що їжа перед фізичною активністю збільшує швидкість перетравлення, засвоєння та метаболізму вуглеводів, які ми можемо з'їсти після тренування", – зазначив провідний автор дослідження Хав'єр Гонсалес.

Що про це думають дієтологи

Ліззі Свік, дієтологиня з Нью-Джерсі, зазначила, що пропуск сніданку також має безліч переваг. Так відсутність їжі зранку матиме позитивний вплив на рівень інсуліну, контроль рівня цукру в крові, вагу та рівень енергії.

Проте вона також зазначила, що це правило не універсальне і підходить далеко не всім.

Людям, які хочуть або потребують сніданку, дієтологиня рекомендує вживати їжу на основі білків і жирів протягом першої години після пробудження.

"Вибирайте вуглеводи з нижчим глікемічним індексом вранці, такі як некрохмалисті овочі, ягоди, зелень або цитрусові", – пояснює Свік.

Такі продукти допоможуть підтримати рівень цукру в крові протягом більшої частини дня. Окрім того, це допоможе контролювати апетит та краще контролювати схему кортизолу (гормону стресу).

Прикладом сніданку може бути яйця з деякими некрохмалистими овочами (огірок, помідор, перець) та трохи авокадо або нежирний йогурт з насінням чіа, льону та ягодами (чорниця, малина, лохина).

Також корисними будуть зелені смузі без додавання меду та цукристих фруктів (банану, винограду, манго).

Хороший сніданок також може включати вівсянку, горіхове масло та фрукти. Тільки переконайтеся, що ви використовуєте звичайний овес, а не сорти, насичені цукром.

Рецепти корисних сніданків та перекусів:

Замість сніданку ви також можете спробувати перекусити перед тренуванням, наприклад, половина банана з мигдальним або арахісовим маслом або жменька горіхів.

"Незалежно від того, їсте ви чи ні перед тренуванням, прагніть до збалансованого харчування. Аеробні заходи низького рівня, такі як прогулянки перед сніданком, можуть посилити спалювання жиру. У результаті ви почуватиметесь краще, заощаджуючи сили для більш інтенсивних тренувань ввечері", – пояснює Свік.

Пам'ятайте головне правило харчування перед тренуванням: їжте за 45 хвилин до фізичної активності, щоб організм встиг перетравити їжу.

Читайте також:

  • Як зменшити щоденне споживання калорій, щоб схуднути. Поради науковців
  • Відмовтесь від дієт та не обмежуйте себе. Як почати харчуватися здоровою їжею – дієтологи
  • П’ять стандартних помилок, які зіпсують будь-яку здорову дієту