Не тільки ДНК. Як батько передає інформацію своїм нащадкам – дослідження
Фото: depositphotos.com

ДНК батьків – це ключовий фактор, який визначає здоров'я і хвороби дитини, але це не єдиний спосіб передачі інформації. З попередніх досліджень відомо, що спосіб життя батька, його раціон харчування, вага, рівень стресу і шкідливі звички впливають на здоров'я його дітей і навіть онуків.

Передача цієї інформації визначається епігенетичним успадкуванням під час запліднення, проте точні механізми цього процесу були невідомі.

Однак канадські вчені з Університету Макгрілла опубліковали дослідження в Developmental Cell. Результати стали справжнім проривом в науці.

Вчені визначили, що інформація від батька передається через сперматозоїди не тільки ДНК-молекулами, але і через білки. Це змінює парадигму в розумінні спадковості, яка тепер заснована не тільки на ДНК, але й на білках сперматозоїдів.

Дослідження базувалось на експерименті з мишами. Вчені розробили спеціальний раціон для самців з дефіцитом фолієвої кислоти. Раціон спричинив епігенетичні зміни у ембріонів. Так, вчені виявили зміни в метильних групах, пов'язаних з гістоновими білками, які відіграють вирішальну роль в композиції ниток ДНК.

Порушення передавалися під час запліднення і зберігалися в розвиненому ембріоні. У результаті ці зміни призвели до вроджених дефектів хребта і черепа.

Тепер вчені мають намір з'ясувати, чи можна скорегувати патології в гістонів, щоб виключити погану спадковість у потомства.

Читайте також: