Скільки потрібно їсти овочів та фруктів – дослідження
Фото: depositphotos.com

Фрукти та овочі мають становити значну частину раціону людини. Адже це джерела клітковини. Проте скільки варто споживати фруктів та овочів щодня?

Про це йдеться у новому аналізі Медичної школи Гарварду. Вчені проаналізували дані про раціон, рівень споживання овочів та фруктів і смертність понад 100 000 дорослих. Уся інформація збиралась протягом 30 років. 

Результати аналізу показали, що споживання п'яти порцій фруктів і овочів в день пов'язано зі зниженням ризику смерті. Однак, понад п'ять порцій не дає додаткових переваг. Об'єм однієї порції становить 200-250 мл (1 горнятко).

Люди, які їдять дві порції фруктів і три порції овочів щодня, живуть помітно довше, у порівнянні з тими, хто споживає дві порції фруктів і овочів в день, вони: на 13% менше ризикують померти від різних причин; на 12% менше – від серцево-судинних захворювань; на 10% менше – від раку; на 35% менше – від респіраторних захворювань, таких як хронічна обструктивна хвороба легень.

Проте не всі фрукти і овочі однаково корисні. Наприклад, вуглеводні овочі (горох або кукурудза), фруктові соки або картопля не знижують вірогідність смерті. Але зелені листові овочі (шпинат, листя салату і капуста), а також ягоди, овочі та фрукти багаті бета-каротином і вітаміном С (цитрусові та морква) мають безліч корисних властивостей.

Видання Science Daily зазначає, що це дослідження засноване на спостереженнях і показує зв'язок між споживанням продуктів і ризиком смерті без встановлення причинно-наслідкових зв'язків між цими явищами.

Однак, за даними попереднього дослідження, кожен сьомий випадок смерті від захворювань серцево-судинної системи можна пояснити дефіцитом фруктів в щоденному раціоні. 

Читайте також:

  • Як їсти більше овочів. П'ять хитрих способів додати в раціон більше клітковини і вітамінів
  • Що буде, якщо не їсти овочі?
  • Продукти багаті на клітковину, які варто додати у раціон взимку