Чому електровелосипеди корисні для здоров'я – дослідження
Фото: unsplash.com

Нещодавнє дослідження Цюрихського університету показало, що електровелосипеди (e-bike) також приносять користь для здоров'я.

Дослідники вимірювали тижневий час, який e-bike велосипедисти витрачали на їзду помірної інтенсивності. Шкала оцінки – MET (метаболічний еквівалент навантаження).  Потім вони порівнювали результати традиційних велосипедистів. 

Вчені виявили, що e-bike велосипедисти в середньому їздили довше на велосипеді, тому мали вищий показник MET хвилин на тиждень, ніж учасники, які їздили на традиційних велосипедах. Проте більшість учасників, які їздили на електровелосипедах, також мають традиційні відповідники. Проте використовують їх для коротших поїздок.

Окрім цього, використання електровелосипедів суттєвого збільшує фізичну активність людей, які обирають e-bike замість машин, мотоциклів та громадського транспорту.

Експерти ресурсу Myfitnesspal також виокремлюють декілька переваг користування e-bike:

  • Альтернатива активності на свіжому повітрі

Їзда на e-bike – чудова альтернатива для людей, які не звикли їздити на велосипеді. Такі велопрогулянки допоможуть звикнути до транспорту, вивчити базові правила дорожнього руху та знайти безліч переваг для здоров'я. Наприклад, ви збільшите щоденну кількість фізичної активності та часу, проведеного на свіжому повітрі.

Дослідження доводять, що такі вправи покращують фізіологічне та психічне здоров'я, включаючи зниження струсу, позитивні зміни в поведінці та підвищення самооцінки.

  • Зменшення використання автомобіля

Користуючись e-bike ви зменшите кількість годин у сидячому положенні в машині та уникатимете заторів. Ба більше, електровелосипеди не вимагають такої інтенсивності, як традиційні. Тому на роботу ви можете доїхати не спітнілим.

  • Полегшення складних маршрутів

Традиційні велосипеди вимагають багато зусиль під час підйомів, зміни покриття дороги чи довгої дистанції. Е-bike потенційно полегшать будь-який складний маршрут.

  • Отримання користі для здоров'я

За даними дослідження, їзда на велосипеді покращує роботу серцево-судинної системи, а також допомагає схуднути. Проте для цього доведеться збільшити тривалість поїздок.

Для людей з надмірною вагою e-bike – чудовий старт для їзди на велосипеді та набуття впевненості на дорозі.

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.

Даша Лобанок для LIGA.Life

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером LIGA.Life у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.