Чому заняття спортом в групі ефективніші, ніж індивідуальні – пояснює наука
Фото: depositphotos.com

Групові вправи дуже популярні: майже 40 % людей, які регулярно займаються спортом беруть участь у групових заняттях. До пандемії коронавірусу Американський коледж спортивної медицини прогнозував, що груповий фітнес буде однією з трьох найкращих тенденцій фітнес-індустрії в 2020 році.

Вправи в групах можуть мати особливо сприятливі наслідки як для фізичного, так і психічного здоров'я людини. Про це йдеться у статті ресурсу The Conversation.

"Усі інші роблять це, чому б і мені не спробувати?"

Інші люди впливають на ваші установки та емоційні реакції на спорт. Тобто вони можуть впливати на те, як ви ставитесь до фізичних вправ.

Якщо ви спілкуєтесь з людьми, хто регулярно займається спортом, ви починаєте сприймати вправи як більш позитивні, бажані та здійсненні дії.

Тобто знання інших людей впливає на ваші думки та почуття щодо фізичних вправ. Це також формує так звані соціальні норми: ваше уявлення про те, чим займаються інші люди, і чи вважаєте ви, що це вам потрібно.

Веселощі з друзями мотивують

Навіть якщо ви вже вирішили, що ви хочете займатися спортом, існують різні види мотивації, які можуть визначити, чи успішні ви на початку виконання вправи та впродовж тренування. Вправи з іншими можуть посилити ці мотивації.

Найвища якість або тип мотивації називається внутрішньою мотивацією: ви робите щось, тому що сама поведінка приємна і приносить вам задоволення.

Якщо ви насолоджуєтесь фізичними вправами, а не лише позитивним настроєм, який ви отримуєте після тренування, ви, швидше за все, виконуєте вправи правильно.

Заняття з іншими людьми можуть забезпечити це задоволення, навіть якщо сама діяльність важка або це не те, що ви любите. Групові вправи можуть перетворити тренування на веселе соціальне заняття, що може призвести до їхньої регулярності.

Вправи з іншими також можуть задовольнити деякі основні психологічні потреби.

Будь-які фізичні вправи можуть допомогти комусь відчути контроль над своїм вибором. Та соціальна підтримка групи може посилити почуття самостійності.

Так само групові вправи можуть посилити почуття майстерності. Наприклад, завдяки прогресу в степ-аеробіці.

Фізичні вправи здаються менш привабливими, якщо ваша мотивація є зовнішньою. Наприклад, хтось інший каже вам займатися спортом, щоб схуднути. У цьому випадку дотримання режиму фітнесу стає менш імовірним і менш корисним.

Подібним чином, якщо зовнішні фактори зникають. Наприклад, ви вирішили, що вас більше не хвилює число на вагах. Тоді мотивація до фізичних вправ також зникає.

Друзі допомагають сформувати звичку

Вправи з іншими можуть зробити весь процес простішим та звичнішим. Друзі можуть бути вашим "тренером" або прикладом. По-перше, ви дивитесь на інших людей, щоб навчитися робити речі, які не вмієте.

Це приклад тенденції моделювати вашу поведінку за тими, кого ви бачите навколо.

Коли ви спостерігаєте, як інші пітніють, це сформує вашу впевненість у власних здібностях повторити певні вправи. Психологи називають цю віру в себе самоефективною. Ви схильні моделювати свою поведінку також за поведінкою інших. 

Друзі можуть усунути деякі перешкоди для здійснення. Приятель, який тренує, може нагадувати, заохочувати до фізичних вправ та притягувати вас до відповідальності.

І не втрачайте конкуренції. Невелике дружнє змагання, яке проводить ваша група, також може посилити напруженість ваших зусиль.

Звички – це автоматична поведінка, на яку не потрібно витрачати багато енергії, змушуючи себе це робити. Це ваша поведінка за замовчуванням. Ви робите їх послідовно і часто, не витрачаючи всі сили волі.

Почуття спільності мотивує

Залучення до групових вправ також може призвести до більш послідовного та стійкого досвіду.

Дослідження показали, що люди, які відчувають спільність на заняттях з фізичних вправ, відвідують більше занять, не запізнюються, рідше кидають заняття, стійкіші до зривів і отримують більші розумових переваг від вправи.

Оскільки відмова від програм вправ є загальним явищем, а зриви можуть легко відкинути людей від спорту, тому участь у групових заняттях може бути особливо хорошим способом вирішити ці проблеми.

Вибираючи групу вправ, до якої потрібно приєднатися, подумайте, наскільки схожі на вас інші учасники. Подумайте про вік, стать, інтереси. Ви, швидше за все, сформуєте більш згуртовану групу з людьми, з якими ви ідентифікуєтесь.

Групова підтримка в часи соціального дистанціювання

Тож фізичні вправи з іншими можуть забезпечити всі елементи, необхідні для успішного, приємного та активного способу життя. Особливо, якщо ви відчуваєте себе ізольованими від пандемії та її наслідків. Зараз може бути ідеальний час для того, щоб спробувати групові онлайн-тренування.

Віртуальні класи можуть функціонувати як заміна групових занять спортом. Такі тренування мають додаткові переваги, включаючи гнучкість у розкладі, різноманітність видів діяльності та видів вправ, а також зв’язок з іншими людьми, які фізично віддалені.

Читайте також: