Покажіть свій язик. Його колір та поверхня можуть вказувати на проблеми зі здоровʼям
Фото: freepik.com

Язик потрібен людині не тільки, щоб відчувати смак, ковтати і говорити. Його зовнішній вигляд може вказувати на стан вашого здоровʼя. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Про це йдеться у статті Дена Баумгардта, старшого викладача Школи фізіології, фармакології та неврології Бристольського університету, для видання The Conversation.

У першу чергу експерт радить зважати на колір язика, а саме:

  • Яскраво-червоний запалений або навіть набряклий язик.

Часто його називають "полуничним". Адже сосочки язика запалюються, і на поверхні виникають набряклі точки, ніби кісточки полуниці. Спочатку може зʼявитися білий наліт, але згодом залишається лише яскраво-червоне забарвлення. 

Попри милу назву, "полуничний язик" може свідчити про чимало проблем зі здоровʼям, наприклад, скарлатину, синдром Кавасакі (стан, який викликає лихоманку у дітей) та синдром токсичного шоку (хвороба, яку викликають певні бактерії. Її симптоми: висока температура, нудота, діарея та висипання).

  • Білий язик зазвичай виникає через молочницю.
  • Чорний язик  ймовірний наслідок куріння, сухості в роті та поганої гігієни ротової порожнини.
  • Синій язик – ознака ціанозу, за якого синіє ротова порожнина, язик, обличчя. Причина – брак кисню в крові та порушення кровообігу. Зазвичай це трапляється у разі хвороб серця та легенів.

Однак колір – не єдиний показник, який може свідчити про проблеми в організмі.

Наприклад, є такий стан, як "географічний язик". Через запалення слизової на органі виникають знебарвлені зони, ба навіть тріщини. Тоді язик виглядає, ніби мапа з плямами. Окрім того, людина може відчувати подразнення або печіння. Загалом "географічний язик" – рідкісне явище. Проте може свідчити про псоріаз, алергії, астму або діабет.

З іншого боку, навколо вигляду та функціонування язика є й чимало хибних тверджень або не до кінця доведених.

Наприклад, тріщини на язиці – нормальне явище. Зазвичай їх 1-2, зокрема по центру.

Існують певні припущення, що глибші та численніші тріщини виникають через дефіцит вітамінів, заліза, сухість в роті та паління. Однак остаточних наукових доказів цього немає, стверджує Ден Баумгардт.

Також говорять, що є окремі ділянки язика, чутливі до певних смаків. Наприклад, кінчик – до солодкого, а задня частина – до гіркого. Однак більшість сосочків здатні сприймати всі смаки незалежно від розміщення. 

Окрім того, на таких "мапах язика" зазвичай немає пʼятого смаку – умамі. За словами Дена, під цей смак підпадають такі продукти, як сир пармезан, варене мʼясо та помідори. Відтак ця "язикова географія" не дуже точна.

Отже, Баумгардт радить час від часу перевіряти стан язика, а у разі помітних змін – звертатися по лікарську допомогу.