Як їсти більше овочів. П'ять хитрих способів додати в раціон більше клітковини і вітамінів
Фото: depositphotos.com

Овочі – незамінний компонент у раціоні кожного з нас. Вони збагачують організм поживними речовинами, антиоксидантами та мінералами, які захищають організм від запалень та розвитку хвороб. Окрім того, вони корисні для контролю ваги. Адже овочі мають низьку калорійність, але високу поживну цінність. 

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Якщо ви не знаєте, як збільшити кількість овочів у своєму щоденному раціоні, то пропонуємо скористатися порадами експертів ресурсу Healthline.

1. Приготуйте супи на основі овочів

По-перше, ви можете приготувати овочевий суп-пюре або крем-суп, додаючи вершки, молоко чи йогурт. Також можете спробувати приготувати овочевий бульйон, додати трошки улюблених спецій і отримати легкий, але поживний обід.

Якщо ви звикли їсти супи на м'ясному бульйоні, то окрім моркви та цибулі додайте у суп цвітну капусту, броколі, кукурудзу або горох. Так ви істотно збільшите споживання клітковини та вітамінів.

Покрокові рецепти овочевих супів:

  • Швидкий та корисний обід. Рецепти овочевих супів: з печених помідорів, буряку та батату
  • Як приготувати бульйон: курячий, овочевий та м'ясний
  • Рецепт здорового обіду. Як приготувати капустяний суп?

2. Експериментуйте з овочевою локшиною

Овочева локшина є чудовою заміною вуглеводних продуктів таких як паста чи макарони. Локшина виготовляється шляхом вставки овочів у спіралізатор у блендері чи кухонному комбайні.

Можна використовувати спіралізатор практично для будь-якого виду овочів, але найбільш популярними є варіанти з кабачків, моркви та батату. Після виготовлення локшину можна поєднувати з будь-яким улюбленим соусом, м'ясом або іншими овочами.

Рецепти соусів:

  • Як зробити салат смачнішим. Рецепти здорових заправок та соусів
  • Рецепти вишуканих соусів для приготування вдома: песто, бешамель, баже, Цезар та тартар

3. Додайте овочі у соуси

Додавання овочів у соуси та заправки – це хитрий спосіб збільшити їх споживання, особливо, для дітей.

Приготуйте домашній соус песто зі шпинату або класичну томатну пасту. Також можете додати в інші улюблені заправки болгарський перець, листя салату, моркву та цибулю. Вони точно не зіпсують смак.

Пюре із коренеплодів (кольрабі, буряку, ріпи, батату та моркви) смакуватиме з пастою або кашами. Варто лише спробувати!

4. Приготуйте смузі

Смузі – це пюреподібний напій, який смакуватиме на сніданок чи у якості перекусу. Зазвичай смузі готують із фруктів та ягід з додаванням молочних продуктів (йогуртів, вершків, молока). Однак, так звані зелені смузі, які готуються з овочами, є не менш поживними та смачними. 

Наприклад, спробуйте поєднання буряку та цитрусів, а також яблука та шпинату. Окрім цього, з фруктами добре поєднуються гарбуз, авокадо, батат, капуста та кабачки.

Рецепти смузі:

5. Замініть лаваш та булочки 

Використання салату замість лаваша або деяких овочів замість коржів та хліба – це також один зі способів зменшити вживання вуглеводів і збільшити вживання клітковини.

Замінниками булочок можуть стати болгарський перець, половинки помідорів, шапочки грибів або нарізані баклажани.

Це особливо корисна порада для людей, які хочуть схуднути. Адже таким чином можна легко зменшити споживання хлібу та інших хлібобулочних виробів, які значно калорійніші.

Читайте також:

  • Солодке не допоможе. Що з'їсти для покращення настрою
  • Продукти багаті на клітковину, які варто додати у раціон взимку
  • Що буде, якщо не їсти овочі?