Теніс, сквош та бадмінтон можуть призвести до змін у колінному суглобі – дослідження
Фото: depositphotos.com

Дослідження, представлене на щорічних зборах Радіологічного товариства Північної Америки, показало, що люди з надмірною вагою мають більше проблем із колінним суглобом під час занять видами спорту із ракеткою, аніж під час бігу чи плавання.

Про це повідомляє видання Healthline.

Усього у дослідженні взяли участь 415 учасників, які мали надлишкову вагу або ожиріння.

Учасники вели записи про свою фізичну активность. Вони займались такими видами спорту, як: їзда на велосипеді, спортивні заняття з м’ячем, біг, еліптичні тренування, ігри з ракетками та плавання.

На початку дослідження вчені провели базовий МРТ колін учасників, а потім виміряли зміни протягом 4-річного періоду.

Дослідження показало, що ті, хто входив до групи бігу, мали менше змін у колінному суглобі, аніж ті, хто грали в теніс.

Учасники, які використовували еліптичний тренажер (орбітрек) мали найменші зміни у колінному суглобі протягом чотирирічного періоду.

Уолт Томпсон, професор кінезіології та охорони здоров'я в Університеті штату Джорджія заявив, що результати дослідження не дивні: "Якщо рух здійснюється в одній площині (вперед або назад, як під час бігу), гостра та хронічна травма буде меншою, ніж активність, що вимагає швидкого старту та швидкої зупинки або бічних рухів. Це характерно для тенісу", – пояснив Томпсон.

Професор пояснив, що коліно – це шарнірний суглоб, який призначений для руху вперед і назад, а не в сторону. Різкий бічний рух спричинить травму.

Майкл Фредеріксон, професор спортивної медицини в Стенфордському медичному закладі в Каліфорнії радить займатися альтернативними видами спорту тим, хто має остеоартрит. Це може бути велоспорт, заняття на орбітреку або плавання.

"Якщо їм дуже подобається теніс, то я радив би зосереджуватись більше на парних змаганнях, тому що так можна уникнути швидкого старту та зупинки в порівнянні з одиночним розрядом", – пояснив професор.

  • Тренування для мозку, серця та душі: що таке сквош?
  • Українські тенісистки здобули чотири титули WTA
  • Сестра тенісу та подруга сквошу. Що таке баскська пелота?