Тест на здоров'я, рівновагу та фізичну форму. Чому слід практикувати стійку на одній нозі
Фото: depositphotos.com

Дослідження показують, що здатність людини стояти на одній нозі може вказати на її здоров’я та фізичну підготовку. Ба більше, розвиток цієї навички потенційно покращує фізичну форму, зменшує ризик падіння та потенційно збільшити тривалість життя. 

Про це йдеться у статті ресурсу The Conversation.

Нездатність тримати рівновагу на одній нозі протягом 20 секунд або довше пов'язане з підвищеним ризиком пошкодження дрібних кровоносних судин у мозку здорової людини та зниження розумової здатності. 

Чому важливо стояти на одній нозі

Дані показують, що середній час стояння на одній нозі змінюється для чоловіків та жінок з віком. Якщо людина не може досягти цільового часу для своєї вікової групи, це потенційно може вказувати на проблеми зі здоров'ям.

Тіло людини у вертикальній позиції за своєю суттю нестійке. Адже воно має замалу опору відповідно до своєї висоти та ширини. Однак центральна та периферійна нервові системи об'єднують інформацію, що надходить від органів відчуття рівноваги (очей, внутрішніх вух, м'язів та суглобів) та передають до мозку.

Щоб у потрібний час він міг залучити необхідні м'язи ніг, кору, інколи рук та внести корективи у поставу для утримання тіла у вертикальному положенні. Якщо людина постійно буде практикувати вправи на рівновагу, то цей алгоритм дій також буде покращуватись.

Серед головних переваг роботи над рівновагою:

  • покращення результатів у різних видах спорту: від тенісу та боулінгу до серфінгу та скейтбордингу;
  • зміцнення сили кору;
  • покращення постави та усунення негативного впливу сидячого способу життя (особливо корисно для тих, хто працює в офісі).

З чого почати роботу над рівновагою 

Ви можете поліпшити свою здатність стояти на одній нозі у будь-якому віці, так само як покращити рівновагу. Наприклад, за допомогою регулярних занять йогою, пілатесом, тай-чи або вправами, як ходьба від п'ят до носака.

Ускладнити стійку на одній нозі можна закривши очі. З відкритими очима тіло стає ледачим і покладається на зір, щоб допомогти утримати рівновагу. Заплющуючи очі, інші органи чуття працюватимуть краще. На початковому етапі стійте біля стіни чи стільця, щоб мати опору. Проте з кожним разом відходьте якомога далі.

Спробуйте перетворити цю вправу у звичку. Наприклад, стійте на одній нозі, коли чистите зуби або готуєте ранкову каву.

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.